Handleiding

Lees meer over de werking van Fietsknoop

Bekijk ook onze instructiefilmpjes!

Hoe werkt Fietsknoop?

De app opent met het plannerscherm. Open het optiesmenu rechtsboven in de navigatiebalk en kies voor nieuwe route. In het tekstvak vul je een adres of postcode in, klik op ok en Fietsknoop toont de gevraagde plaats op de kaart. Klik op je eerste knooppunt en klik een volgend knooppunt. Fietsknoop berekent de tussenliggende route. Verschuif zonodig de kaart zodat je ook verder gelegen knooppunten aan kunt klikken. Neem een niet te grote afstand tussen de knooppunten omdat de rekentijd dan flink toeneemt. Fietsknoop zal dan een melding geven om de knooppunten dichter bij elkaar te kiezen.

Is je route compleet? Kies dan via hetzelfde optiesmenu voor Route opslaan. Geef de route een naam, typ een omschrijving, kies de juiste provincie en de karakterisering van de omgeving en geef aan of je de route wilt delen met anderen of niet. Klik op de blauwe balk opslaan en je route is klaar. Je vindt de route terug in de lijst op het scherm Fietsroutes.

Route openen

Kies je route uit de lijst Fietsroutes door op de route te klikken. De route wordt geopend. Allereerst wordt een overlayscherm met route informatie getoond, zoals aantal kilometers en de gemiddelde fietstijd.

Daarnaast zijn er diverse symbolen voor onder andere knooppuntenlijst, route mailen, gegevens wijzigen en route waarderen. Onder deze symbolen staat een eventuele tekst en nog wat routedetails. Door op Route te klikken verdwijnt het overlayscherm en kun je de route in detail bekijken.

Route verwijderen

Je kunt eenvoudig een route verwijderen vanuit je lijst Fietsroutes maar hoe verschilt per platform.

Op iOS schuif in de lijst de route naar links. Er verschijnt een knop verwijderen. Bevestig dat je de route wilt verwijderen en de route is uit de lijst verdwenen.

Op Android klik de route in de lijst wat langer aan. Er verschijnt een vraag of je de route echt wilt verwijderen. Bevestig dat je de route wilt verwijderen en de route is uit de lijst verdwenen.

Op Windows10 klik op het kruisje achter de route. Er verschijnt een vraag of je de route echt wilt verwijderen. Bevestig dat je de route wilt verwijderen en de route is uit de lijst verdwenen.

Op de website log met je account in op je eigen dashboard. Klik na het inloggen rechtsboven op de blauwe knop Routes. Open in de lijst de gewenste route. Klik op de groene knop verwijderen rechts op de kaart. Er verschijnt een vraag of je de route echt wilt verwijderen. Bevestig dat je de route wilt verwijderen en de route is uit de lijst verdwenen.

Zoek een route en voeg toe aan de eigen lijst

Open hoofdmenu en selecteer Zoek route. Geef nu voorkeuren op waarop je wilt zoeken zoals bijvoorbeeld de omgeving, de afstand of geef een routecode of zoektekst. Klik op Toon in lijst voor een overzichtslijst met gevonden routes of klik op Toon op kaart voor een kaart met daar op aangegeven de gevonden routes.

Gebruik je de lijst, kies dan je voorkeursroute door er op te klikken. Gebruik je de kaart, klik dan op het icoon van de route. Er opent zich een klein venster met extra gegevens. Klik vervolgens op de routecode om de route in detail te zien.

In het overlayscherm van de route kun je nu via het toevoegenicoon de route aan je eigen lijst toevoegen. De route is nu toegevoegd aan de lijst Fietsroutes.

Scan een route

Een route scannen en zo in je eigen lijst opnemen doe je door gebruik te maken van de QR code bij de route. Dit kan alleen met openbare routes, die je via de website hebt gevonden of die in de nieuwsbrief staan. Klik in het hoofdmenu op Scan route. Houd vervolgens de camera van je telefoon voor de QR code die getoond wordt bij de route. De route wordt meteen in de app geopend. Je kunt de route nu toevoegen aan je eigen lijst zoals hierboven al is beschreven. Zorg er wel voor dat Fietsknoop toegang heeft tot je camera. De eerste keer zal hier om gevraagd worden.

Geen reclame en meer mogelijkheden? Fietsknoop[+]Plus!

Wil je geen reclame ontvangen en meer mogelijkheden in de app en op de website? Kijk dan eens of Fietsknoop[+]Plus wat voor jou is. Voor een klein jaarlijks bedrag voeg je Fietsknoop[+]Plus aan je account toe. Zo kun je je route controleren en aapassen, kun je gebruik maken van info-pins en activiteiten. Lees er alles over op Fietsknoop[+]Plus.

Ontbreken bordjes of staan ze niet goed?

Merk je tijdens het fietsen dat er knooppuntenbordjes ontbreken, stuk zijn of verkeerd geplaatst zijn? Fietsknoop heeft hier helaas niet het beheer over. Er is een landelijk meldpunt waar je dit aan kunt doorgeven. Ga daarvoor naar www.bordjeweg.nl en maak een melding. De verantwoordelijke instantie (de fietsregio) wordt direct gewaarschuwd.