Fietsroutes in de provincie Groningen

De levendige stad en de Ommelanden

Vanuit de levendige universiteitsstad naar de Groningse Ommelanden. Een weids en uitgestrekt gebied waar fietsen nog echt fietsen is. Kies een afstand en ontdek wat de provincie Groningen aan fietsroutes te bieden heeft.

Grote ronde Groningen-stad
Grote ronde Groningen-stad

Grote ronde Groningen-stad
68.4 km - Landelijk

Heb je Groningen-stad al verkend en wil je nu de omgeving zien? Hier is je route! De stad is nooit ver weg, maar de route brengt je langs meren als het Paterswoldemeer en het Leekstermeer, door kleine plaatsjes als Aduard, Meerstad en natuurlijk Haren.

Groningen en Borgmeren
Groningen en Borgmeren

Groningen en Borgmeren
51.4 km - Landelijk

Ervaar de levendige studentenstad Groningen met leuke terrassen en winkeltjes en fiets vervolgens de stad uit naar de Borgmeren aan de oostkant van de stad. Zo zie je in in één tocht alle elementen van deze provincie: stad, weids land en water. Nadat je het rondje weer in de binnenstad geëndigd bent kun je je nog onderdompelen in de gezelligheid van deze noordelijke stad.

Groningen-stad
Groningen-stad

Groningen-stad
30.8 km - Landelijk

Een leuke combinatie van Stad en Ommeland. Begin in hartje stad en fiets westwaarts de stad uit. De route op het platteland om de stad heen brengt je uiteindelijk aan de noordkant van Groningen weer terug bij de stad, waarna je in het centrum met een kopje koffie of iets anders kunt nagenieten van je route.

Rondom Lauwersmeer
Rondom Lauwersmeer

Rondom Lauwersmeer
55.7 km - Landelijk

Toen de Lauwerszee in 1969 werd afgesloten, ontstond het Lauwersmeer. Sinds 2003 heet het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is een heerlijk natuurgebied voor veel vogels geworden. Maar je ziet er ook veel wind- en kitesurfers. Neem wel wat proviand mee voor onderweg, er zijn niet veel koffie-afstap-plekjes op je route...

Klein rondje Lauwersoog
Klein rondje Lauwersoog

Klein rondje Lauwersoog
29.0 km - Landelijk

Een kort rondje in Noord-Groningen, vlak langs het Groningerwad. Misschien kun je zelfs nog even oversteken naar Schiermonnikoog? NB. check vooraf de vaartijden van de veerponten door op het veer-symbool te klikken!

Bedum
Bedum

Bedum
48.7 km - Landelijk

Bedum, een klein plaatsje met als curiositeit een kerk, de Walfriduskerk, met een toren die nog schever staat dan de beroemde toren van Pisa. En Bedum zelf wordt al meer dan 1000 jaar geleden genoemd. Maar het kan veel ouder: de route voert je onder andere naar Baflo, gelegen rond een wierde op een oude kwelderwal. Deze wierde was er al rond 600 v. Chr. Een mooie route over het Groninger platteland.

Oldambtmeer
Oldambtmeer

Oldambtmeer
39.2 km - Landelijk

Fiets je route helemaal rondom het nieuwe recreatiegebied Oldambtmeer. Daar waar landbouwgrond is teruggegeven aan de natuur. Met veel water en recreatiemogelijkheden. Geniet van de weidse blik of ga lekker op een picknickplek aan het water eten en drinken. Tenslotte gaat er niets boven Groningen!

Rondje Nieuw Beerta
Rondje Nieuw Beerta

Rondje Nieuw Beerta
48.0 km - Landelijk

Aan het begin van de 21e eeuw besloot men hier een kunstmatig meer aan te leggen, het zgn. Blauwestad-project. Inmiddels is het mogelijk om er helemaal om heen te fietsen. Kom en oordeel zelf hoe mooi het in Groningen is.

Hongerige Wolf
Hongerige Wolf

Hongerige Wolf
55.4 km - Landelijk

Als je ergens kunt uitwaaien, dan is het hier wel! Deze route in de noordoostelijke hoek van Groningen brengt je langs het Oldambtmeer, het Hondhalstermeer en de Dollart. Aan de overkant zie je Duitsland liggen. En fijn om te weten: er zijn voldoende Rustpunten op de route.

Rondje Bourtange
Rondje Bourtange

Rondje Bourtange
41.7 km - Landelijk

Bourtange is een oude vestingplaats uit de 80-Jarige oorlog. Op bevel van Willem van Oranje werd deze vesting gebouwd om de Spanjaarden te dwarsbomen. De vesting is in oude luister hersteld en helemaal te bewonderen. Vanuit Bourtange fiets je een ronde door het Oost-Groningse land, vanouds bekend van het aardappelmeel. Rijke herenboerderijen en armzalige arbeidershuisjes zijn nog altijd terug te vinden. Gelukkig is de tijd ook hier niet stil blijven staan.

Uithuizen
Uithuizen

Uithuizen
42.1 km - Landelijk

Een landelijke tocht met als startpunt een van de mooiste buitenplaatsen van Nederland: de Menkemaborg.

Winschoten Noord
Winschoten Noord

Winschoten Noord
60.8 km - Landelijk

Mooie route met weidse vergezichten. Getipt door Fietsknoper Gazel.

Rondje Garnwerd - Dorkwerd
Rondje Garnwerd - Dorkwerd

Rondje Garnwerd - Dorkwerd
46.7 km - Landelijk

Net ten noordwesten van Groningen Stad vind je een landelijke route langs kleine dorpjes als Dorkwerd, Aduard, Ezinge en Garnwerd. De uitgestrektheid van het Groningse platteland verstilt, terwijl de stad zo dicht bij is.

Rondje Leek - Zuidhorn
Rondje Leek - Zuidhorn

Rondje Leek - Zuidhorn
45.0 km - Landelijk

In het Westerkwartier liggen 7 schansen uit de tijd van de Spaanse overheersing (80-jarige oorlog). Bij deze route kom je langs 5 ervan. In Leek is ook de prachtige borg Nienoord te bekijken en het Nationaal Rijtuigen Museum.