Fietsknoop app
(Advertentie)
Start | Info | Fietsknooppunten

Fietsroutes met fietsknooppunten

Knooppunten om fietsroutes te maken

De afgelopen jaren zijn overal langs de fietspaden bordjes verschenen die onderdeel zijn van een landelijk dekkend fietsroute netwerk: het fietsknooppunten netwerk. Op kruispunten van (fiets)paden zijn deze knooppunten geplaatst en onderling verbonden via routepaden. De nadruk ligt op het recreatieve aspect met routes die in aantrekkelijke omgevingen zijn uitgezet. Zo is het fietsknooppunten netwerk een logische aanvulling geworden op de al langer bestaande LF-routes.

Elk knooppunt heeft een nummer en regelmatig is er een overzichtsbord geplaatst. Langs de routepaden staan verwijsbordjes naar het volgende knooppunt. Op basis van deze knooppunten kun je dan eenvoudig een fietsroute maken naar je eigen wensen. Lengte en richting bepaal je zelf.

Waar komt het vandaan?

Het idee van dit systeem komt van de Belgische mijningenieur Hugo Bollen, die rond 1980 het idee lanceerde om na sluiting van de kolenmijnen nieuwe economische activiteit aan te wakkeren in de vorm van toerisme. Het idee sloeg aan en vanaf 1995 is stapsgewijs heel Vlaanderen van een knooppunten netwerk voorzien.

Vanwege dit succes begon het fietsknooppunten netwerk ook Nederland terrein te veroveren. Vanuit het zuiden verspreidde het zich in een aantal jaren door het hele land om, op de meeste Waddeneilanden na, in 2014 tot een volledig landelijk dekkend systeem te worden.

De ontwikkeling is hiermee niet gestopt. Inmiddels zijn ook grote delen van Wallonië en de Oost-Kantons van netwerken voorzien, evenals delen van Duitsland.

(Advertentie)
© 2022 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy