Fietsroutes in de provincie Gelderland

De mooiste fietsroutes in de Gelderse streken!

Ontdek de machtige bossen van de Veluwe, het weidse Rivierenland, het boerenland van De Achterhoek en de gezellige steden Nijmegen en Arnhem. Kies een afstand en ontdek wat de provincie Gelderland aan fietsroutes te bieden heeft.

Posbank
Posbank

Posbank
24.9 km - Bosrijk

Dwars over de Posbank, in Nationaal Park Veluwezoom, leidt deze route je door bossen en langs heidevelden. Voor de eigenlijke Posbank (een stenen bank met een prachtig uitzicht) moet je even van de route af. Maar in dit mooie gebied is het niet erg om een klein stukje om te fietsen. Wie weet zie je ondertussen nog wat wild rondstruinen?

Rondje Nijkerk
Rondje Nijkerk

Rondje Nijkerk
58.9 km - Bosrijk

Een rondje oud en nieuw. Vanuit Nijkerk fiets je door het lege polderland naar de oude Zuiderzeedijk. Deze volgend ga je voor Zeewolde over de brug naar het nieuwe Flevoland met haar jonge natuur. Bij Zeewolde vaar je weer terug naar het oude land om tussen randmeer en Veluwe weer terug te keren naar Nijkerk. NB. check vooraf de vaartijden van de veerponten door op het veer-symbool te klikken!

Winterswijk - Duitse grens
Winterswijk - Duitse grens

Winterswijk - Duitse grens
42.5 km - Bosrijk

Een mooie route door het uiterste stuk van de Achterhoek. Beginnend en eindigend in Winterswijk waar je bijvoorbeeld Villa Mondriaan kunt bezoeken. De route over het rustige platteland komt vlak langs de grens met Duitsland. Het Duitse knooppunt is rood, dat valt goed op!

Apeldoorn-Elspeet
Apeldoorn-Elspeet

Apeldoorn-Elspeet
52.2 km - Bosrijk

Startend net boven Apeldoorn fiets je boven Paleis het Loo langs door de Kroondomeinen. Misschien wel het mooiste deel van de Veluwe met oude eiken- en beukenbossen en heidevelden. Zo mooi en leeg kan Nederland zijn.

Om Lichtenvoorde
Om Lichtenvoorde

Om Lichtenvoorde
56.9 km - Bosrijk

Een van de leukste dingen bij deze fietstocht - naast alle natuurschoon waar je doorheen fietst natuurlijk - is het snuffelen in alle boekwinkels van het vestingstadje Bredevoort. Daar kan je toch uren rondbrengen!

Rondje Eerbeek
Rondje Eerbeek

Rondje Eerbeek
59.9 km - Bosrijk

Een lange route over de toppen van Nationaal Park Veluwezoom. Vanuit Eerbeek verdwijn je direct dit natuurgebied in om over de Elsberg en de Posbank er bij De Steeg, langs de IJssel, er weer uit te komen. Ga naar Rheden om daar de Zijpenberg op te klimmen. Met een lus langs kasteel Rosendael schamp je de bovenkant van Arnhem. Via Schaarsbergen keer je weer terug naar het bos en de hei en kom je aan bij het beginpunt in Eerbeek.

Langs de Waal en Nederrijn
Langs de Waal en Nederrijn

Langs de Waal en Nederrijn
53.0 km - Bosrijk

Start in de bekende fruitstad Tiel. De route brengt je langs de Waal, via Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen.heck de voetveren, misschien zijn ze niet het hele jaar open! Steek bij Druten de Waal over en fiets tot aan de Rijn. Via Lierden en Ommeren kom je weer terug in Tiel. NB. check vooraf de vaartijden van de veerponten door op het veer-symbool te klikken!

Dinxperlo
Dinxperlo

Dinxperlo
33.9 km - Bosrijk

Gewoon een mooie route door het platteland van de Achterhoek. Dinxperlo, liggend op de Duitse grens is een gezellig stadje, o.a. bekend om de grote "Grensmarkt" die elk jaar op Hemelvaartsdag wordt gehouden. Bij recreatiegebied Engbergen vindt je een 'blotevoetenpad', een speeltuin, een uitkijktoren en nog veel meer voor het hele gezin.

IJsseldal
IJsseldal

IJsseldal
32.4 km - Bosrijk

Startpunt is vlakbij de levendige stad Deventer, maar de route leidt je vooral door het landschap ten westen van de stad. De IJssel wordt gevolgd (neem gerust even het pontje naar Gorssel) en verderop kom je langs Het Bussloo, een groot recreatiegebied met diverse stranden en mogelijkheden tot allerhande sportieve activiteiten.

Harderwijk-Nijkerk
Harderwijk-Nijkerk

Harderwijk-Nijkerk
63.5 km - Bosrijk

Wat een afwisseling: heerlijk rijdend langs het water van de Veluwerandmeren, Nijkerkernauw en Nuldernauw, kom je vanzelf in Harderwijk aan. Een andere keer maar naar het Dolfinarium, want de route gaat verder door de bossen langs Ermelo en Putten, en voert je zo over de Veluwe en door de Gelderse Vallei weer naar Nijkerk.

Rondje Rheden
Rondje Rheden

Rondje Rheden
28.1 km - Bosrijk

De route start vlak fietsend langs de IJssel. Via het prachtige kasteel Biljoen kom je in Velp. Daar begint de klim naar de Zijpenberg en de Elsberg. Langs de Carolinahoeve daal je weer af naar de IJssel om weer te eindigen in Rheden.

Zutphen-Eerbeek
Zutphen-Eerbeek

Zutphen-Eerbeek
31.9 km - Bosrijk

Je fietst door het buitengebied van Zutphen aan de andere kant van de IJssel door open gebied afgewisseld met stukken bos en houtwallen.

Ede, Voorthuizen, Veenendaal
Ede, Voorthuizen, Veenendaal

Ede, Voorthuizen, Veenendaal
86.8 km - Bosrijk

Een lekker lange route, die je ook prima in twee dagen kunt fietsen. Je hebt dan nog meer tijd om van de prachtige natuur in de Gelderse Vallei te genieten en om zo nu en dan even af te stappen om iets te bekijken. En er zijn heel wat Rustpunten op de route!

Rijn en Waal
Rijn en Waal

Rijn en Waal
37.8 km - Bosrijk

Start deze route in Huissen (Huussen) en vaar over het Pannerdens Kanaal naar de overkant. Dit kanaal is gegraven begin 18de eeuw, eerst voor landverdediging en later voor waterafvoer. Je komt bij de plek waar de Waal afsplitst van de uit Duitsland stromende Rijn. Daar ervaar je aan de overkant de natuur van de Millingerwaard. Ga via het voetveer weer richting het machtige Kateel Doornenburg. Via de uiterwaarden fiets je weer terug naar Huissen. NB. check vooraf de vaartijden van de veerponten door op het veer-symbool te klikken!

Bronkhorst en de Achterhoek
Bronkhorst en de Achterhoek

Bronkhorst en de Achterhoek
62.4 km - Bosrijk

Deze route start en eindigt in het mooi gerestaureerde Bronkhorst aan de IJssel. Fietsend door het karakteristieke en afwisselende coulissenlandschap van de Achterhoek kom je in een andere mooie plaats Doesburg met leuke winkels en terrassen. Het laatste stuk fiets je langs de IJssel om weer naar Bronkhorst terug te fietsen.

Harderwijk en omstreken
Harderwijk en omstreken

Harderwijk en omstreken
37.8 km - Bosrijk

Start vlak buiten Harderwijk bij de parkeerplaats. Fiets langs het prachtige Beekhuizerzand voordat je de bossen in gaat. Via typisch Veluwse dorpen als Elspeet en Garderen keer je met een grote lus weer terug naar Harderwijk. Ideaal voor als het warm weer is want je fietst veel door het groen.

Lochem - Zutphen
Lochem - Zutphen

Lochem - Zutphen
64.3 km - Bosrijk

Langs kleine plaatsjes als Vorden, Wichmond en Bronkhorst. Dit laatste zou zelfs het kleinste stadje van Nederland zijn (zegt men). Met het veer over naar Brummen en langs de IJssel door naar Zuthpen. De tocht eindigt waar het ook begon: in Lochem. Een goede verkenning van het rustige Gelderse landschap.

Rondje Doesburg
Rondje Doesburg

Rondje Doesburg
43.4 km - Bosrijk

Een mooie en landelijke route brengt je vanuit het plaatsje Doesburg langs kasteel Middachten bij De Steeg. Vervolgens via de rand van de Veluwezoom richting Brummen. Na het oversteken van de IJssel per pont bezoek je het kleine stadje Bronkhorst waarna je weer terugkeert naar Doesburg. NB. check vooraf de vaartijden van de veerponten door op het veer-symbool te klikken!

Nunspeet - Elburg
Nunspeet - Elburg

Nunspeet - Elburg
43.0 km - Bosrijk

Vanaf Nunspeet fiets je langs de oever van de oude Zuiderzee naar Elburg. Proef de wijsheid van het landschap met het Nieuwe Land aan de overkant. Vanaf Elburg fiets langs de rand van die Veluwe weer terug naar Nunspeet.

Nunspeet - Hierden - Elspeet
Nunspeet - Hierden - Elspeet

Nunspeet - Hierden - Elspeet
39.1 km - Bosrijk

Weide, zand, heide en bos. Je komt het allemaal tegen op de grens van de Veluwe met de oude Zuiderzee.

Nunspeet - Vierhouten
Nunspeet - Vierhouten

Nunspeet - Vierhouten
34.7 km - Bosrijk

Vanuit Nunspeet fiets je een prachtige route door het bos die je onder andere bij Vierhouten brengt.

Rondom Apeldoorn
Rondom Apeldoorn

Rondom Apeldoorn
51.9 km - Bosrijk

Mooie combinatie van stad en vooral veel natuur, aan de westkant van Apeldoorn. De Veluwe biedt bos, heide, heuvels. Te veel om op te noemen. Radio Kootwijk is een interessante plek om eens te bekijken.