Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Cultuur historisch rondje Afferden, Siebengewald, Bergen

Cultuur historisch rondje Afferden, Siebengewald, Bergen

Fietsroute met een afstand van 34.9 km

ROUTE 36 KM

Cultuurhistorisch rondje Afferden, Siebengewald en Bergen

Kapel

De route begint bij fietsknooppunt 86 in Afferden. Als je een kijkje neemt in de kapel van O.L. Vrouw van Zeven Smarten aan de Kapelstraat in Afferden zie je dat je eigenlijk twee kapellen betreedt. Het kleine, wat lager gelegen gedeelte achter in het gebouw is een kruiskapelletje, dat in 1688 is gebouwd. In 1909 is vóór het kapelletje een grote kapel gebouwd, om plaats te bieden aan de vele bedevaartgangers die van heinde en verre naar hier kwamen.

Sint Jozefkerk

Siebengewald dankt zijn Duits klinkende naam aan het feit dat het als klein gehucht in de 17e en 18e eeuw tot Pruisen behoorde. Het was toen een onderdeel van de heerlijkheid Afferden. De huidige Sint Jozefkerk is in 1956 gebouwd. Eerder stond hier een kerkgebouw uit 1868, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is verwoest. In het dorp staat een kunstwerk dat twee hei- bezems uitbeeldt. Het herinnert aan een oud ambacht dat hier lang werd uitgeoefend: het 'bessembienden.

Kasteel Bleijenbeek

Bij het natuurgebied Eckeltse Bergen staat de ruïne van kasteel Bleijenbeek. De naam is afgeleid van 'blije beek' (heldere beek), waarmee waarschijn- lijk de nabijgelegen Eckeltsebeek

wordt bedoeld. Deze is in de 14e

eeuw gegraven voor de afwatering van de veengronden in de omgeving. Bleijenbeek wordt voor het eerst in oude geschriften genoemd in 1405 als dit landgoed eigendom wordt van de familie Schenck van Nijdeggen. De familie breidde de bebouwing gelei- delijk uit tot een middeleeuws kasteel. In februari 1945 werd het imposante kasteel zwaar gebombardeerd door de geallieerden omdat er zich Duitse troepen in verschanst hadden.

Windmolen Nooit Gedacht

De windmolen 'Nooit Gedacht' aan 't Rimpelt in Afferden is gebouwd in

1958 en rond 1990 gerestaureerd.

Laat ze Antonius zijn

In Aijen bevindt zich de Sint Antonius- kapel uit circa 1600. De kapel heeft een fraaie inventaris. Bij het gebouw staat een bronzen varkenskop op een sokkel. Dit kunstwerk refereert aan een eeuwenoude traditie. Al sinds de 17e eeuw worden in Aijen op de Jaarlijkse 'Köpkesmert varkenskoppen geveild. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de kapel.

Sint Petruskerk

De huidige Sint Petruskerk in Bergen is gebouwd in 1932. Op het oude kerkhof staat een toren die bij een 13e-eeuwse kerk heeft behoord.

De onderbouw is van ijzeroersteen. De geleding daarboven is van mergel- steen. In de late middeleeuwen is de toren verder verhoogd in baksteen.

De toren is in 1942 grondig gerestau- reerd, maar nog geen drie jaar later raakte hij zwaar beschadigd omdat hij in het schootsveld van strijdende geallieerde en Duitse troepen lag.

Sint-Antoniuskapel

In Heukelom tref je ook een Sint Antoniuskapel aan. Uit de over-

3

levering is bekend dat deze kapel in 1676 is herbouwd, nadat een eerder bedehuisje op deze plek (uit circa 1620) tijdens de Tachtigjarige Oorlog compleet was vernield. Het kunstwerk bij de kapel verwijst naar een legende over de verzoeking ('bekoring') van Sint Antonius door de duivel.

Romaanse kerktoren

Ook in Afferden staat een Romaanse kerktoren uit de 13e eeuw. Net als bij de toren in Bergen is de onderste geleding in ijzeroersteen opgetrok- ken. Daarboven zijn geledingen van mergelblokken en baksteen gebouwd. Het bij deze toren behorende kerk- gebouw is tijdens de Tweede Wereld- oorlog verloren gegaan. De toren was zwaar beschadigd, maar is in 1957 fraai gerestaureerd. Het jaar daarop werd de nieuwe kerk, toegewijd aan de Heiligen Cosmas en Damianus, in gebruik genomen.

Deze route wordt je aangeboden door Pa&Ma.

Fietsroute
Routecode 25721572
Datum 22-06-2024
Startadres Siebengewaldseweg 125, 5854 PB Bergen
Afstand 34.9 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Limburg
Omgeving Waterrijk
Geschikt voor Fiets / E-bike
Scan route
Scan de code

Waarderingen voor deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy