Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Tussen Waasmunster en Lokeren fietsroute

Tussen Waasmunster en Lokeren fietsroute

Fietsroute met een afstand van 33.4 km

Kasteel Blauwendael - Clara-Maria Cocquyt
Kasteel Blauwendael in Waasmunster werd in 1889 gebouwd in Vlaamse neorenaissancestijl. Het wordt omringd door een park van 4,5 hectare, met bomen die tot 200 jaar oud zijn. Het slot was eigendom van de adellijke familie de Neve de Roden, die zeven eeuwen lang haar stempel heeft gedrukt op het Waasland. Ze stond onder meer aan de wieg van de eerste grote weverij in Waasmunster.
Maar het is de eenvoudige dienstmeid Clara-Maria Cocquyt (1895-onbekend) die hier in het zonnetje wordt gezet. Dat we iets over haar weten, is op zichzelf al heel zeldzaam want meiden hadden een hard leven in de schaduw. Clara-Maria moest op 14 jaar haar familie achterlaten om de kost te verdienen in het verre Waasmunster. Zonder haar en vele anderen zou het leven in kastelen en hoven er heel anders hebben uitgezien.
Villa Ter Beuken - Anna Cogen
De negentiende-eeuwse villa Ter Beuken in Lokeren, in eclectische stijl met art-nouveau-elementen, is omringd door een park met serpentinevijver. De hekken in art-decostijl zijn ontworpen door de bekende architect Geo Bontinck. Jarenlang woonde hier Anna Cogen (1891-1962). Ze gaf de al even bekende beeldhouwer Geo Verbanck de opdracht om er een enorm bas-reliëf van Orpheus en Eurydice in te werken.
‘La Belle Anna’ stond aan het hoofd van de grootste haarsnijderij van Lokeren, die dierenvellen verwerkte voor de hoedenmakerij. Onder haar leiding groeide het bedrijf uit tot een internationaal succes met meer dan 250 werknemers. De fabriek had zelfs een filiaal in Barcelona. Toen ze stierf, kwam de legendarische hoedenmarker Giovanni Borsalino afscheid nemen.

Deze route wordt je aangeboden door kapsalon.belles@telenet.be.

Fietsroute
Routecode 25529939
Datum 29-05-2024
Startadres Aardeken 1-6, 9160 Lokeren
Afstand 33.4 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Oost-Vlaanderen B
Omgeving Landelijk
Geschikt voor Fiets / E-bike
Scan route
Scan de code
waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy