Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Klavertje Vier 4 Oisterwijk-Waalwijk

Klavertje Vier 4 Oisterwijk-Waalwijk

Fietsroute met een afstand van 42.6 km

Fletcher Klavertje Vier arrangement van Hotel-Restaurant Boschoord naar Hotel-Restaurant Waalwijk.

Vennen:
Rondom Oisterwijk (Oosterwijk), tussen het beginpunt en knooppunt 19, liggen veel vennen. Tegenover het hotel zie je de eerste al liggen. De vennen zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Deze ijstijd eindigde circa 10.000 jaar geleden. De poolwind blies het zand op tot heuvels, waarna de laagtes zich met water vulden. Door een ondoordringbare leemlaag in de bodem kon dit water niet wegzakken. In het hobbelige landschap werden vanaf de 19e eeuw naaldbossen aangeplant.

Boshuis Venkraai (tussen punt 84 en 18):
Aan het begin van de vorige eeuw waren er plannen om het bos te kappen en hier villa’s te bouwen. Vereniging Natuurmonumenten kon dat net op tijd voorkomen door het bos te kopen. Voor de boswachter werd in 1915 een huis bij een boerderij gebouwd. Om wat bij te verdienen, verkocht de boswachter in de voorkamer snoep, koffie en limonade aan de passanten. Eigenlijk is er sindsdien weinig veranderd in het boshuis Venkraai, want je kunt hier nog steeds een kopje koffie kopen.

Oisterwijk:
Tussen punt14 en 16 fiets je door het centrum van Oisterwijk waar je de Brabantse gezelligheid kun ervaren. Rond het dorpsplein ontdek je talrijke herbergen, een statig raadhuis en een lindeboom van honderden jaren oud. Ook het trouwlaantje bestaat uit linden. Al twee eeuwen lang lopen bruidsparen via dit bomenlaantje naar het raadhuis.

Natuurpark De Leemputten: (tussen 79 en 96)
Richting knooppunt 96 fiets je vanaf een kruisbeeld het bos in. Na 450 meter gaat links een wandelpad naar een uitkijkpunt in Natuurpark De Leemputten. Vele eeuwen lang is hier leem gewonnen om stenen van te bakken. Eerst gebeurde dat in kleine veldovens, maar halverwege de 19e eeuw ontstond de eerste steenfabriek. Vanaf 1970 is hier bovendien zand gewonnen. Nú heeft de natuur voorrang op en rond dit plassengebied.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen:
Het fietspad tussen punt 35 en 36 loopt vooral door de bossen van het Nationaal Park, maar af en toe krijg je ook zicht op de grote troef: een uitgestrekt stuifzandgebied in het hart van het natuurpark. Het bijzondere is dat je als wandelaar overal mag rondstruinen. De zandvlakte ontstond doordat boeren in de middeleeuwen té veel bomen kapten, hun vee op de heide lieten grazen en de bovenlaag afplagden. Zo kreeg het zand uit de ondergrond vrij spel en bedekte akkers en dorpen.Ook de buurtschap Efteling verdween onder het zand. Net als bij Oisterwijk werden later bomen aangeplant om het zand vast te leggen.

Deze route wordt je aangeboden door Jack Duivenvoorden.

Fietsroute
Routecode 25213414
Datum 24-04-2024
Startadres Van Swinderenlaan, 5062 TE Oisterwijk
Afstand 42.6 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Noord-Brabant
Omgeving Overig
Geschikt voor Fiets / E-bike
Scan route
Scan de code
waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy