Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Klavertje Vier 3 Rosmalen-Oisterwijk

Klavertje Vier 3 Rosmalen-Oisterwijk

Fietsroute met een afstand van 43.6 km

Fletcher Klavertje Vier arrangement van Hotel-Restaurant ‘s Hertogenbosch naar Hotel-Restaurant Boschoord.

Het smalle dijkje:
Tussen knooppunt 91 en 90 fiets je over het smalle dijkje dat al in de 14e eeuw is aangelegd om ‘s Hertogenbosch te beschermen tegen het water van de Maas. De wielen (kolkgaten) laten zien dat dat niet altijd lukte. Na een doorbraak was het kolkgat vaak te diep om de dijk op dezelfde plek te herstellen. Om deze reden werd de nieuwe dijk om het gat heen gelegd.

Sint-Janskathedraal (tussen knooppunt 52 en 88): Wandel even om de kathedraal heen en bekijk de tientallen monsters, dieren en mensen die op de luchtbogen zitten. Aan de binnenkant van de kerk hebben de beeldhouwers en houtsnijders ook mooie kunstwerken gemaakt. Het lijdensaltaar werd rond 1500 gemaakt en heeft drie kasten die in pakkende scènes het lijdensverhaal van Jezus vertellen.

Landgenoot Haanwijk:
Achter knooppunt 64 vind je landgoed Haanwijk. Dit landgoed kun je het best wandelend verkennen. De massieve muur verbergt een koffie- en theehuis met rondom een landhuis, een bakhuisje en een veerhuis. Ook is er een klein museum over Romeinse voorwerpen die in de omgeving zijn gevonden.

De vroegere watermolen:
Al vanaf ‘s Hertogenbosch fiets je vlak langs de Dommel. Bij Kasteren zie je het riviertje pas echt goed. Bij de brug stond al in de 12e/13e eeuw een watermolen. Eerst werd hier graan gemalen, later werd er ook olie uit zaden geperst. Deze olie werd gebruikt in de keuken en als brandstof voor lampen.

Liempde:
Tussen knooppunt 53 en 56 fiets je door het dorp Liempde. Let hierbij op de langgevelboerderijen waarbij woonhuis, stal en schuur allemaal één deur aan de straatzijde hebben. Op Kapelstraat 9 worden zoals vroeger nog klompen gemaakt. Je bent hier in het hart van het Brabantse klompenland. Langs de wegen werden speciaal voor het maken van klompen populieren aangeplant. Deze bomen groeien snel en het hout is makkelijk te bewerken.

De Kampina:
Tussen knooppunt 46 en 45 ligt de Kampina met haar uitgestrekte heidevelden, vennen en kronkelende beken. Dit landschap herinnert je aan het oude Brabant. Lange tijd was dit woeste grond, waar je als reiziger moest oppassen voor struikrovers. Het is nu een oase van rust voor wandelaars en fietsers. Oisterwijk had dit al vroeg in de gaten en richtte in 1909 een VVV kantoor op. Dit was de eerste toeristische dienst in Nederland.

Deze route wordt je aangeboden door Jack Duivenvoorden.

Fietsroute
Routecode 25210457
Datum 23-04-2024
Startadres Rosmalen, Brabantpoort, 5245 NH 's-Hertogenbosch
Afstand 43.6 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Noord-Brabant
Omgeving Overig
Geschikt voor Fiets / E-bike
Scan route
Scan de code
waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy