Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Fietsroute door de bossen bij Vierhouten

Fietsroute door de bossen bij Vierhouten

Fietsroute met een afstand van 54.1 km

Fietsknoper robmighorst
Routecode 22652719
Datum 27-09-2022
Startadres Gortelseweg 4-6, 8076 PS Vierhouten
Afstand 54.1 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Gelderland
Omgeving Bosrijk
Ook voor E-bike
Beschrijving Vierhouten, Apeldoorn, Hoog Soeren
Geniet van de prachtige bossen van de Veluwe. Onderweg zijn er vele plekken waar je meer te weten komt over de geschiedenis en de cultuur van Vierhouten en de Kroondomeinen. Zo zijn er verschillende verklaringen over het ontstaan van de naam Vierhouten. Toch is de meest waarschijnlijke verklaring dat 'houten' staat voor bossen. En als je deze route fietst, begrijp je meteen waarom! Vierhouten wordt omringd door maar liefst vier bossen, waaronder één van de bekendste bossen van Nederland: het Kroondomein.

Gortel is een bijzonder dorp op de Veluwe. Het beschermde dorpsgezicht bestaat uit 25 goed bewaard gebleven boerderijtjes, boshuizen en een schooltje uit de 19e eeuw. Als je hier doorheen fietst, voel je de rust die het dorpje ademt. Van oudsher heeft het dorp nauwe banden met het koningshuis: tussen 1900 en 1915 kochten koningin Wilhelmina en prins Hendrik een groot natuurgebied aan. Zij verbleven graag in dit gebied. Wilhelmina hield ervan om de heide te schilderen. Veel mensen uit de omgeving waren toen werkzaam in het Kroondomein voor het koninklijk huis. In 1959 schonk Wilhelmina het terug aan de staat.

Apeldoorn komt van 'apa', vroeg middeleeuws voor water; en 'doorn' wat zoiets wil zeggen als boom. Bij het water staande bomen zullen Apeldoorn waarschijnlijk haar naam hebben gegeven. Nog altijd doet de stad haar naam eer aan: de prachtige Wieselse plas vlak bij knooppunt 26 ligt midden in het bos. Ook hier kun je je begeven in koninklijke sferen: fiets vanaf knooppunt 26 kun je nog een stukje door richting Apeldoorn om een bezoek te brengen aan Paleis Het Loo.

Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat het landschap hoger wordt. Hoog Soeren is letterlijk hoog gelegen, waardoor je een paar klimmetjes tegemoet gaat. Maar het is de moeite waard: de natuur is fenomenaal! Fiets je deze route tijdens zonsopgang of zonsondergang, dan heb je grote kans om wild te spotten.

Waarderingen van deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

 
Scan route
Scan de code
- Advertentie -
- Advertentie -
© 2023 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy