Fietsknoop app
- Advertentie -

Gazelle fietsroute Veluwezoom

Fietsroute met een afstand van 46.9 km

Gazelle en boswachters van Natuurmonumenten stippelden samen deze afwisselende route uit door mooie dorpjes, langs de IJssel en door de heuvels met vergezichten van de Veluwezoom.

De route is ruim 30 km lang, maar uitgebreid i.v.m. vertrek vanaf de camping in Hall. Je rijdt over een vlak parcours bij de IJssel en door een heuvelig natuurgebied met een stevige klim, die wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Er zijn voldoende fijne pauzeplekken. De route is daardoor ook zonder elektrische ondersteuning en met minder getrainde benen goed te doen. Onderweg maak je kans Schotse hooglanders, wilde zwijnen of zelfs edelherten zien.
Wat kom je onderweg tegen?
1. Koninklijke Gazelle. In 2022 opent het nieuwe Gazelle Experience center aangrenzend aan de fabriek haar deuren. In het Experience Center kunnen mensen alle fietsen en e-bikes van Gazelle testen op een deels overdekte testbaan. Via een loopbrug in de fabriek kunnen mensen ook een blik werpen op het productieproces. Er komt ook een unieke expositie waarmee Gazelle een kijkje geeft in haar verleden, het heden en de toekomst van fietsen.
2. Dieren, dorp aan de IJssel met zicht op uitgestrekte uiterwaarden enerzijds, en de heuvelachtige bossen van Veluwezoom anderzijds. Eeuwenlang bleef het een kleinschalige gemeenschap met een middeleeuws jachtslot Hof te Dieren, totdat het dorp eind 19e eeuw werd ontsloten door de komst van de spoorlijn en het Apeldoorns Kanaal. De betere bereikbaarheid zorgde voor toerisme en trok bedrijven aan. In Dieren-Zuid, het oude centrum van Dieren, is deze bloeitijd goed terug te zien aan verschillende monumentale panden.
3. Landgoed Hof te Dieren was ooit een landgoed met koninklijke allure. Nu in beheer bij Stichting Twickel en een plek waar bekroonde wijn vandaan komt. Achter de oude tuinmuur van de voormalige moestuin tref je ook een sfeervolle kwekerij, gespecialiseerd in bijzondere vaste planten.
Het landgoed met middeleeuws jachtslot kwam in de 17e eeuw in handen van de Oranjes. Stadhouder-koning Willem III liet het verbouwen tot zijn favoriete jachtslot. Om zeker te zijn van wild, lieten de oranjes een uitgestrekte wildbaan afrasteren. Ook legden ze de lange kaarsrechte Koningslaan aan tussen het jachtslot Hof te Dieren en dat bij Ginkelse heide in Ede.
4.Schaapskooi. In deze zwarte houten stal met rieten dak wonen Veluwse heideschapen van de Rhedense Schaapskudde. De schapen zijn de ‘grasmaaiers’ van het heidegebied dat hierachter ligt. Ze houden het heidegebied open. De schaapskooi dateert uit ongeveer 1870 en is nog in gebruik als potstal. Op de bodem ligt stro. De schapen grazen overdag en zijn ’s nachts in de stal. Daar laten ze hun mest achter. Het mengsel van stro en schapenpoep wordt net als vroeger gebruikt als bemesting van akkers op de schrale zandgrond.
5. Posbank. Deze plek is erg geliefd vanwege het monument met uitzichtpunt. Parkeer je fiets even en wandel naar het beroemde uitzichtpunt. Daar vind je ook de bank waar deze plek naar vernoemd is: de op 90 meter hoogte gelegen Pos-bank. Die werd opgericht ter ere van het zilveren jubileum van G.J. Pos, als voorzitter van de ANWB, in 1918. Vanaf deze plek kun je bij helder weer wel 20 km ver kijken!
6. Priesnitz – een typisch torentje
Van afstand lijkt het net een kapelletje met een hoge torenspits. Het wonderlijke witte torentje op de Soerense enk is gebouwd rond 1860 ter ere van vier water-geneeskundigen, van wie Priesnitz er één is. In het nabijgelegen badhuis kon men koudwatertherapie volgen naar hun ideeën.

Deze route wordt je aangeboden door ErixR.

Fietsroute
Routecode 21244441
Datum 19-05-2022
Startadres Kaniestraat 8, 6964 BE Hall
Afstand 46.9 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Gelderland
Omgeving Bosrijk
Geschikt voor Fiets / E-bike
Scan route
Scan de code

Waarderingen voor deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy