Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Duinen Den Helder-Callantsoog

Duinen Den Helder-Callantsoog

Fietsroute met een afstand van 46.9 km

Duinen Den Helder-Callantsoog

Het duingebied tussen de plaatsen Den Helder en Callantsoog is aangemerkt als beschermd Natura 2000-gebied. We nemen je mee langs dit mooie deel van de Noordzeekust.

Het duingebied is samengesteld uit verschillende afzonderlijke gebieden: de Grafelijkheidsduinen, de Donkere Duinen, de Noordduinen en het Kooibosch. Een groot deel van het gebied was vroeger een eiland, maar in de loop der jaren is het aan het vasteland vastgegroeid.

De Donkere Duinen vormen een duinbos dat grenst aan de Grafelijkheidsduinen. Het is in 1917 aangelegd als naaldbos, maar het bos verandert steeds meer in een loofbos. De aanleg van het bos ging niet zonder slag of stoot. Zo vreesde het Zoölogisch Station in Den Helder, het huidige NIOZ, voor een verlies van waardevolle vochtige duinvalleien met bijzondere planten.

De Grafelijkheidsduinen liggen tussen de Donkere Duinen in het zuiden en de Huisduinerpolder in het noorden. De naam van het gebied is ontleend aan de Graven van Egmont, die dit gebied lang geleden in bezit hadden. Halverwege de 19de eeuw werd het gebied in gebruik genomen als waterwingebied, waardoor het op den duur sterk verdroogde. Na het stoppen van de waterwinning, steeg het grondwaterpeil en keerde een groot deel van de vroegere begroeiing

Deze route wordt je aangeboden door Henk Compagner.

Fietsroute
Routecode 18907284
Datum 02-05-2021
Startadres Dorpsweg 48, 1759 GH Callantsoog
Afstand 46.9 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Noord-Holland
Omgeving Waterrijk
Geschikt voor
Scan route
Scan de code
waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy