Westfriesland

West-Friesland heeft voornamelijk een agrarisch karakter, met lange lintdorpen. In West-Friesland ligt een aantal grotere plaatsen zoals Hoorn en  Enkhuizen, bekend van de VOC-tijd en met een aantrekkelijke haven. Daarnaast bijvoorbeeld nog Schagen, Medemblik en Heerhugowaard. In West-Friesland is er veel watersport, natuurlijk omdat de regio aan het IJsselmeer en het Markermeer ligt. De stad Medemblik heeft meerdere jachthavens en hier vindt de Spa Regatta plaats.

In West-Friesland fiets je langs stolpboerderijen. Deze stolpboerderijen behoren tot  een boerderijtype dat ook voorkomt in Friesland en Groningen. Het woongedeelte en het werkgedeelte bevindt zich onder één dak.

Heel bijzonder in Westfriesland is de Westfriese Omringdijk, een eeuwenoude dijk, tegenwoordig met monumentale status. Deze dijk is 126 km lang en omvat het historische hart van Westfriesland met daarin steden als Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik.

Vergeet de kuststreek niet: die is heel aantrekkelijk om te fietsen. Een lange fietsroute slingert zich door de duinen, van Wijk aan Zee, langs Castricum, naar Egmond aan Zee, Bergen en de Schoorlsche Duinen en verder tot de Hondsbossche Zeewering en weer door naar het noorden.

Fietsroutes in deze regio

Bekijk hier de mooiste routes:

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

Hoeve Dijkzicht, Tussen Den Oever en Hippolytushoef
B&B Camping Oudesluis, Oudesluis
Kampeerterrein Buitenduin , SCHOORL

Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

Tips in deze regio

 
Jachthaven Andijk
Nieuwe Haven 1
1619JW Andijk
telef: 0228593075
mail: info@jachthavenandijk.nl
Jachthaven Andijk
 
Pannenkoekbakkerij Houtlust
De Hout 26 a
1607HC Hem
telef: 0228544058
mail: info@pannekoekbakkerijhoutust.nl
www.pannekoekbakkerijhoutlust.nl
 
De Mijzenhoeve
Oost-Mijzen 4 a
1633WB Avenhorn
telef: 0623852253
www.mijzenhoeve.nl
 
Theetuin 'De Libel'
Dijkweg 172
1619HK Andijk
telef: 0629494703
Theetuin de Libel
 
Poldermuseum 't Grootslag'
Dijkweg 319
1619JH Andijk
telef: 0228592227
Poldermuseum

Maak je route door op "Maak nieuwe route" en dan de knooppunten te klikken