Limburg (België)

Belgisch Limburg heeft vier landstreken. De Voerstreek (als een enclave ingeklemd tussen de provincie Luik en de Nederlandse provincie Limburg), de Haspengouw (in het zuiden), het Maasland (in het oosten langs de Maas) en de Kempen (in het midden en het noorden).

Je vindt er een afwisselende natuur. Bossen, heide, waterwegen en rivieren, heuvels. Voor elk wat wils! Het Nationaal Park Hoge Kempen is het enige nationale park in Vlaanderen. Het omvat naast uitgestrekte bospercelen ook bestaande beschermde natuurgebieden als de Mechelse Heide en de Neerharer Heide.

Hoewel Vlaanderen over het algemeen nogal vlak is vind je bij de Hoge Kempen een hoge steilrand. Dit is ontstaan doordat de Grensmaas zich een weg zocht door het puin, dat tijdens de IJstijd door de Maas werd afgezet in het zuidoosten van de Limburgse Kempen. Het Nationaal Park heeft daardoor een hoogte die varieert tussen 45 en ruim 100 meter boven de zeespiegel. De hoogste punten van de provincie Belgisch Limburg zijn overigens het Stroevenbos en de Reesberg, gelegen bij Remersdaal in de gemeente Voeren (287,5 m).

Dat Belgisch Limburg een verleden heeft met veel mijnbouw is nog goed te zien. Op de terreinen van de steenkoolmijn van Beringen is het Vlaams Mijnmuseum ingericht. De site te Beringen is de best bewaarde mijnsite van Europa.

Bekende toeristische trekpleisters zijn het domein Bokrijk in Genk, het Nationaal Jenevermuseum, het Modemuseum en het Kunstencentrum Z33 in Hasselt en het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Hasselt heeft ook nog een mooie Japanse Tuin en in Zutendaal vind je een Blotevoetenpad. Vaak vind je op of vlakbij je route een fijn terrasje, waar je een lekker Belgisch biertje kunt pakken.

 

 

Fietsroutes in deze regio

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

    Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

    waiting