Friesland

De IJsselmeerkust en de vele meren ten zuiden van Sneek maken dit tot een waterrijk gebied, waar je heerlijk doorheen kunt fietsen. Bezoek de pittoreske havenstadjes Makkum, Hindeloopen, Stavoren en Lemmer. Ook Bolsward en Sneek hebben veel te bieden. Leeuwarden als hoofdstad is zeker de moeite van het bezoeken waard.

Gaasterland is een glooiende streek met loofbossen en kliffen. Je kunt aan de kust eindeloos ver over het IJsselmeer uitkijken.

Kleine dorpjes kunnen je verrassen: wat dacht je van Wieuwerd? Een klein kerkje in het dorp met natuurlijke mummies. Stap even af en bewonder deze unieke plek.

Een stoere tocht kan gemaakt worden over de fietspaden vlakbij de Waddenzee of door het uitgestrekte Friese landschap. Windmolens, gewone molens, dorpjes of kerkjes op terpen, je komt het allemaal tegen terwijl je uitwaait op de fiets. Wind mee of wind tegen? Welke kant de wind ook waait, je kunt er niet omheen. Kom op, nog een klein stukje!

De Friese Wouden  is een streek in het oosten van Friesland met een eigen karakter. De Wouden en het er westelijk van gelegen Nationaal Park De Alde Feanen (de Oude Venen) vormen een bijzonder landschap. Hier geen terpen zoals elders in Friesland maar een coulisselandschap, op hoge zandgronden, met veel houtwallen die dienen als afscheiding. Heideveldjes en bossen geven een afwisselend beeld. Je vindt hier kleinschalige landschappen met mooie bossen, houtwallen, heideveldjes, graslanden en kronkelende beken.

Fietsroutes in deze regio

Bekijk hier de mooiste routes:

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

Pension Poortstra, Tzummarum
Natuurkampeerterrein Martenastate, Cornjum
Minicamping Singel, Jubbega

Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

Tips in deze regio

 
Zwarte Haan
Nieuwebildtdijk 428
9079PG Sint Jacobiparochie
telef: 0518401949
www.dezwartehaan.nl
 
Miramar museum
Vledderweg 25
8381AB Vledder
telef: 0531381300
www.miramar-zeemuseum.nl
 
Molen de Korenaar
Hearewei 30
8855AZ Sexbierum
telef: 0517591500
www.molendekorenaar.nl
 
Museum Douwe Egberts
Geelgietersstraat 1
8501Ca Joure
telef: 0513412283
http://www.museumjoure.nl/algemeen/douwe-egberts/
 
Tropischie kas Beeststerzwaag
Hoofdstraat 80
Beetsterzwaag
www.tropischekas.nl

Maak je route door op "Maak nieuwe route" en dan de knooppunten te klikken