Friesland

De IJsselmeerkust en de vele meren ten zuiden van Sneek maken dit tot een waterrijk gebied, waar je heerlijk doorheen kunt fietsen. Bezoek de pittoreske havenstadjes Makkum, Hindeloopen, Stavoren en Lemmer. Ook Bolsward en Sneek hebben veel te bieden. Leeuwarden als hoofdstad is zeker de moeite van het bezoeken waard.

Gaasterland is een glooiende streek met loofbossen en kliffen. Je kunt aan de kust eindeloos ver over het IJsselmeer uitkijken.

Kleine dorpjes kunnen je verrassen: wat dacht je van Wieuwerd? Een klein kerkje in het dorp met natuurlijke mummies. Stap even af en bewonder deze unieke plek.

Een stoere tocht kan gemaakt worden over de fietspaden vlakbij de Waddenzee of door het uitgestrekte Friese landschap. Windmolens, gewone molens, dorpjes of kerkjes op terpen, je komt het allemaal tegen terwijl je uitwaait op de fiets. Wind mee of wind tegen? Welke kant de wind ook waait, je kunt er niet omheen. Kom op, nog een klein stukje!

De Friese Wouden  is een streek in het oosten van Friesland met een eigen karakter. De Wouden en het er westelijk van gelegen Nationaal Park De Alde Feanen (de Oude Venen) vormen een bijzonder landschap. Hier geen terpen zoals elders in Friesland maar een coulisselandschap, op hoge zandgronden, met veel houtwallen die dienen als afscheiding. Heideveldjes en bossen geven een afwisselend beeld. Je vindt hier kleinschalige landschappen met mooie bossen, houtwallen, heideveldjes, graslanden en kronkelende beken.

Fietsroutes in deze regio

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

  • Oranje Hotel Leeuwarden, Leeuwarden
  • Cafe Restaurant It Reade Hynder, Wommels
  • De Pannekoektrein, Station Marrum, Marrum

Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

waiting