Friesland

De IJsselmeerkust en de vele meren ten zuiden van Sneek maken dit tot een waterrijk gebied, waar je heerlijk doorheen kunt fietsen. Bezoek de pittoreske havenstadjes Makkum, Hindeloopen, Stavoren en Lemmer. Ook Bolsward en Sneek hebben veel te bieden. Leeuwarden als hoofdstad is zeker de moeite van het bezoeken waard.

Gaasterland is een glooiende streek met loofbossen en kliffen. Je kunt aan de kust eindeloos ver over het IJsselmeer uitkijken.

Kleine dorpjes kunnen je verrassen: wat dacht je van Wieuwerd? Een klein kerkje in het dorp met natuurlijke mummies. Stap even af en bewonder deze unieke plek.

Een stoere tocht kan gemaakt worden over de fietspaden vlakbij de Waddenzee of door het uitgestrekte Friese landschap. Windmolens, gewone molens, dorpjes of kerkjes op terpen, je komt het allemaal tegen terwijl je uitwaait op de fiets. Wind mee of wind tegen? Welke kant de wind ook waait, je kunt er niet omheen. Kom op, nog een klein stukje!

De Friese Wouden  is een streek in het oosten van Friesland met een eigen karakter. De Wouden en het er westelijk van gelegen Nationaal Park De Alde Feanen (de Oude Venen) vormen een bijzonder landschap. Hier geen terpen zoals elders in Friesland maar een coulisselandschap, op hoge zandgronden, met veel houtwallen die dienen als afscheiding. Heideveldjes en bossen geven een afwisselend beeld. Je vindt hier kleinschalige landschappen met mooie bossen, houtwallen, heideveldjes, graslanden en kronkelende beken.

Fietsroutes in deze regio

Bekijk hier de mooiste routes:

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

Natuurkampeerterrein Martenastate, Cornjum
Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje, Dokkum
Camping/passantenhaven it-kruswetter, Easterlittens

Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

Tips in deze regio

 
Jopie Huisman Museum
Noard 6
8711AH Workum
telef: 0515543131
 
Van Harenskerk
Van Harenstraat 1
9076BS St. Annaparochie
telef: 0518401843
www.vanharenskerk.nl
 
Eise Eisinga Planetarium
Eise Eisingastraat 3
8801KE Franeker
telef: 0517393070
www.planetarium-friesland.nl
 
Frysland Butendijks
Noorderleech 5 a
9074TG Hallum
telef: 0518421466
 
Groate Kerk St. Jacobiparochie
Oosteinde 1
9079KZ st.-jacobiparochie
telef: 0518491700
www.groatekerk.nl

Maak je route door op "Maak nieuwe route" en dan de knooppunten te klikken