De Achterhoek

De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. In het noorden grenst het aan Twente en Salland, in het westen vormt de rivier de IJssel de grens. Het oosten en zuiden worden door de landsgrens met Duitsland gevormd.

Het landschap in de Achterhoek is een typisch voorbeeld van een coulisselandschap. Al fietsend over slingerende weggetjes heb je telkens weer een ander uitzicht: bossen, boerderijen, een bosrand, akkers, een weids vergezicht. Heel afwisselend dus! Je vindt er essen (verhogingen in het landschap), stuwwalresten uit de laatste ijstijden, vruchtbare kampen en enken. Overal is er water, hoor je beekjes en rivieren kabbelen en stromen.

De Achterhoek is de grootste wijnstreek van Nederland. Fiets eens langs een Achterhoekse wijnboer en proef de wijn, of doe een rondleiding door de wijngaard.

Naast al dat natuurschoon zijn hier ook talloze mooie gebouwen te zien en te bezichtigen. Statige boerderijen, imposante kastelen, musea, pittoreske kerkjes en historische stadjes. De Achterhoek heeft het allemaal. Denk aan de Hanzesteden Zutphen en Doesburg en niet te vergeten kasteel 's Heerenberg.

Fietsroutes in deze regio

Bekijk hier de mooiste routes:

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

Natuurkampeerterrein Landgoed Het Jagershuis, Wehl
Natuurkampeerterrein 't Scharvelt, Haarlo
Hotel/Boerenlodges Erve Bruggert, Haaksbergen

Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

Tips in deze regio

 
Natuurpark de Leemputten
Zwolsebeenweg 4 a
7142HT Groenlo
telef: 0544468801
 
Galerie 1880
Hummeloseweg 4 a
6998 AD Laag-Keppe
telef: 0314382208
mail: info@kunstofart.nl
http://www.kunstofart.nl/
 
Stichting Wentholtpark

7131XK Lichtenvoorde
 
Molen de Ster
Molenweg 13
7274AA Geesteren
telef: 0545482167
www.molendester.nl
 
Openluchtmuseum Lievelde
Eimersweg 4
7137HG Lievelde
telef: 0544371691

Maak je route door op "Maak nieuwe route" en dan de knooppunten te klikken