Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | GPX routes | Dwars door Midden-Limburg

Dwars door Midden-Limburg

GPX route met een afstand van 42.7 km

Fiets dwars door Midden-Limburg met de fietsroute Thorn. Het vertrek- en eindpunt van deze route is het witte stadje, zoals Thorn ook wel wordt genoemd. Trap langs de Maasplassen, geschiedenisrijke dorpjes en een klein stukje België. Vergeet niet om onderweg even te stoppen voor een heerlijk stukje Limburgse vlaai.

Het ene stukje Limburg is het andere niet. De route leidt je over geasfalteerde paden en zanderige bospaadjes door uitgestrekte velden met klaprozen en boterbloemen. Dit is niet het Limburg van de glooiende heuvels. In Midden-Limburg kijk je uit over weidse velden. Je fietst er langs oude boerderijen en verschillende kappelletjes.

Maasplassen
Vanuit Thorn gaat het richting Heel. Daar rijd je langs het waterbekken De Lange Vlieter, dat door grindwinning ontstond en nu als reservoir voor de drinkwatervoorziening gebruikt wordt. Aan de andere zijde van de weg ligt de Boschmolenplas met zijn vele vakantiehuizen en recreatiemogelijkheden.

Monumenten
Een van de andere dorpen op de route is Kelpen-Oler. Hier werden vondsten gedaan die erop wijzen dat het gebied al in de prehistorie bewoond werd. Meer geschiedenis vind je in Neeritter dat 24 rijksmonumenten telt, waaronder monumentale boerderijen, de Uffelse watermolen en de Armenmolen.

Uffelse watermolen
De Uffelse watermolen dateert waarschijnlijk uit de dertiende of veertiende eeuw. Als oudste banmolen van deze regio verloor het in 1961 zijn mooie uitzicht. Toen werd de beek namelijk gekanaliseerd. Toentertijd hoorde de molen bij een boerderij en zat het woonhuis aan de molen vast. De afgelopen jaren is de molen weer gerestaureerd en. Sindsdien vinden er onder andere culturele activiteiten en exposities plaats en is er horeca.

Armenmolen
Het pand waaraan de Armenmolen toebehoort, fungeert tegenwoordig als woning. Maar tussen 1260 en 1950 was het de elfde watermolen van de beekbron van de Itterbeek. Sinds 1686 staat hier de huidige molen. De molen is van binnen beperkt te bezichtigen. Houd hiervoor de website in de gaten.

Het witte stadje
Het laatste stukje van de route loopt door België. Dat heb je zo vlak aan de grens. Voor je het weet ben je in het buitenland. De wegwijzers op de grens wijzen je de weg terug naar het historische witte stadje, dat ooit een minivorstendom was. Door de komst van de Fransen in de achttiende eeuw werden er alle huizen wit geschilderd. Waarom? Ga het zelf ontdekken tijdens deze fietstocht vanuit Thorn.

Deze route wordt je aangeboden door RobbertS.

Fietsroute
Routecode 34854
Datum 05-05-2023
Afstand 42.7 km
Provincie Limburg
Omgeving Landelijk
Scan route
waiting
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy