Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Klavertje Vier 1 Waalwijk-Vlijmen

Klavertje Vier 1 Waalwijk-Vlijmen

Fietsroute met een afstand van 43.1 km

Fletcher Klavertje Vier arrangement van Hotel-Restaurant Waalwijk naar Hotel-Restaurant Prinsen.

De Bergse Maas:
Tussen knooppunt 4 en 84 heb je een prachtig uitzicht over de Bergse Maas. Hierbij moet je je voorstellen dat je kijkt naar het Hollands watermanagement. Tot het jaar 1904 stroomde de Maas vanaf Heusden in noordelijke richting naar de Waal en dit leverde veel wateroverlast op. Daarom werd er besloten om de Maas weer een eigen uitmonding in de zee te geven. Als onderdeel daarvan werd tussen Heusden en de Biesbosch de Bergse Maas gegraven.

Heusden:
(tussen knooppunt 85 en 1)
Dit is een van de mooiste stadjes van Nederland. Vanaf het fietspad heb je eerst zicht op de machtige vestingwerken en hierna fiets je door het stadje dat oogt als een openluchtmuseum. Dat is het eigenlijk ook, want vanaf 1968 werd het vervallen vestingstadje straat voor straat en huis voor huis gerestaureerd. Wanneer je hier bent kun je ook even de haven achter het plein bekijken.

Het afwateringskanaal:
Tussen knooppunt 71 en 72 passeer je het afwateringskanaal ‘s Hertogenbosch-Drongelen. Wateroverlast was een groot probleem in deze regio. Het lege landschap ten zuiden van Drunen stond in de winter vaak blank door overtollig water uit ‘s Hertogenbosch. De aanleg van het Afwateringskanaal in 1907-1911 maakte hieraan een einde.

Giersbergen (knooppunt 34):
Een paar boerderijen, een dorpspomp en een herberg. Dit vind je in Giersbergen. Het buurschap fungeert vooral als toegangspoort tot de uitgestrekte natuur van de Loonse en Drunense Duinen.

Recreatieplas De IJzeren Man:
Tussen knooppunt 32 en 60 is het met lekker weer heerlijk recreëren rondom de recreatieplas. Vanaf 1868 is hier zand gewonnen voor de woningbouw in ‘s Hertogenbosch. De naam komt van een grote graafmachine die vanaf het jaar 1890 al het zware werk deed.

Nationaal Monument Kamp Vught:
Tussen knooppunt 63 en 24 ligt Kamp Vught dat in de tweede wereldoorlog een Duits concentratiekamp was. Hierna werd het een gevangenis, een woonoord voorMolukse KNIL-militairen en een kazerne. In Nationaal Kamp Vught wordt het oorlogsverleden verteld. Rechts van het fietspad ligt een serie lunetten uit 1844. Hier vind je aarden verdedigingswerken en wijzen bordjes naar de fusillade-plaats.
https://www.nmkampvught.nl

Deze route wordt je aangeboden door Jack Duivenvoorden.

Fietsroute
Routecode 25202815
Datum 21-04-2024
Startadres Emmikhovensestraat 3, 5141 KA Waalwijk
Afstand 43.1 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Noord-Brabant
Omgeving Overig
Geschikt voor Fiets / E-bike
Scan route
Scan de code
waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy