Fietsknoop app
(Advertentie)
Start | Routes | Groninger wadden

Groninger wadden

Fietsroute met een afstand van 119.9 km.

Fietsknoper dijkstra hans
Routecode 20193626
Datum 24-08-2021
Startadres Van Swinderenweg 2, 9891 AD Ezinge
Afstand 119.9 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Groningen
Omgeving Overig
Ook voor E-bike
Beschrijving bron Nederland fietsland
Je kan de route op iedere plek langs het tracé starten. Bij de dorpen zijn overal geschikte parkeerplekken te vinden voor de auto. Met de trein zijn dorpen als Winsum, Baflo, Warffum, Usquert en Uithuizen prima bereikbaar. Voor het vinden van een unieke slaapplaats verwijzen we je naar www.waddenland.groningen.nl en www.visitgroningen.nl. Fietsen kunnen o.a. worden gehuurd in Lauwersoog, Winsum, Uithuizen en Pieterburen.

De route schakelt de pareltjes op het Groninger land aan elkaar. Een paar voorbeelden: Nationaal Park Lauwersmeer, de levendige havens van Lauwersoog en Zoutkamp, unieke en eeuwenoude wierdendorpen als Saaksum en Usquert, het allermooiste dorp van Nederland: Winsum, Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum, het openluchtmuseum in Warffum, prachtige borgen, het mythische Noordpolderzijl met de kleinste zeehaven van Nederland en natuurlijk het toeristische Pieterburen met o.a. het zeehondencentrum en de unieke botanische tuin ‘Domies Toen’!

Voor degene die wat dieper in de landschapsgeschiedenis van de Groninger Wadden wil duiken, geven we hieronder achtergrondinformatie over het landschap en de ontstaansgeschiedenis hiervan.

Een lesje Groninger landschapsgeschiedenis
Het Groninger Waddengebied is een zeer oud cultuurlandschap, met een bijzondere ontstaanswijze en een rijke cultuurgeschiedenis. Het herbergt een grote hoeveelheid aan landschappelijke-, archeologische- en cultuurhistorische waarden. Het landschap kenmerkt zich door een open karakter met weidse uitzichten, slingerende waterlopen (maren) en statige boerderijen. Dit alles is de spiegel van een eeuwenoude dynamische geschiedenis tussen de mens, het land én het water.

Lauwersmeergebied - Merk Fryslân

De grootschalige openheid enerzijds en de fijnmazige structuren anderzijds vormen samen de landschappelijke hoofdstructuur die is terug te leiden naar een aanhoudend proces van kustvorming tijdens het Holoceen (11.700 jaar geleden – heden). Na de laatste ijstijd begon de ijskap ten noorden van Nederland te smelten, waardoor de Noordzeevlakte volstroomde en de zee in vrij korte tijd in de buurt kwam van de tegenwoordige kust van Nederland. Vanaf ongeveer 6000 voor Christus kwam het huidige Noord-Groningen ook onder invloed van zee te staan. Door overstromingen van zee waarbij zand, zavel en klei werd afgezet, konden zich ver landinwaarts kwelder- of strandwallen vormen. De oudste kwelderwallen liggen het meest landinwaarts en de jongste het dichtst bij de kust. Later zijn op deze kwelderwallen wierden aangelegd. De natuurlijke uitbouw van de kust kwam ten einde door de aanleg van dijken vanaf ca. de tiende eeuw na Christus.

Kwelder Pieterburen- Marleen Annema

Toen de kwelderwallen zó hoog waren opgeslibd dat deze bij vloed zeer zelden overstroomden, konden daar met succes nederzettingen worden aangelegd. Bij de oudste kwelderwallen was dat al rond 700 voor Christus (Vroege IJzertijd) het geval. In een nog volledig onbedijkte kwelder werden lage podia van kwelderzoden, mest en afval opgeworpen. Dit worden huiswierden genoemd. Deze podia groeiden zowel in hoogte als in omvang, waardoor er (dorps)wierden ontstonden. Deze ontwikkeling vond in het hele noordelijke zeekleigebied plaats. In Friesland worden dergelijke woonheuvels terpen genoemd en in Noord-Duitsland wurten. De oudste wierden (meest landinwaarts) dateren uit de vijfde eeuw voor Christus, maar nog tot in de Middeleeuwen werden er nieuwe wierden opgeworpen. Niet iedere wierde ziet er hetzelfde uit. Grofweg zijn er twee hoofdtypen wierdedorpen te onderscheiden, te weten radiale – en rechthoekige wierden. Tijdens de route zijn deze verschillende wierden goed te herkennen, met name het zuidelijke deel van de route laat dit zien.

Radiale wierden zijn min of meer rond van vorm. De boerderijen liggen met de voorkant naar een centrale middenruimte en met de achterzijde naar het buitengebied. De middenruim

Waarderingen van deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

 
Gemaakt door
Scan route
(Advertentie)
© 2022 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy