Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Eefde kanaalpad
Eefde kanaalpad | Gelderland

Eefde kanaalpad

Fietsroute met een afstand van 42.9 km

Fietsknoper dijkstra hans
Routecode 19796885
Datum 25-07-2021
Startadres Kanaalpad, 7218 Almen
Afstand 42.9 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Gelderland
Omgeving Landelijk
Geschikt voor Fiets / E-bike
Beschrijving Van synagoge naar machinefabriek naar slooplijst naar monumentenlijst. De synagoge van Zutphen kent een bewogen geschiedenis.

Al in 1798 openden de Joodse inwoners van Zutphen een synagoge. Deze bleek echter al snel te klein en in 1814 kwam er een nieuwe synagoge - die echter ook al gauw weer te klein bleek. De huidige synagoge aan de Dieserstraat werd in 1879 ingewijd. Na de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar zo weinig Joden over dat werd besloten tot verkoop: men kon het onderhoud niet langer bekostigen. Er kwam een machinefabriek in, maar begin jaren 70 moest die er weer uit: industrie werd uit de binnenstad geweerd. De gemeente kocht de sjoel en was van plan het pand te slopen ten faveure van woningbouw. Gelukkig belandde het gebouw op de monumentenlijst en sinds 1982 is het in eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken. De eerste verdieping is als synagoge in gebruik.

Let op: Voor de synagoge aan de Dieserstraat wijk je na knooppunt 10 (Stationsplein) even af van de route: volg de weg Isendoornstraat (in plaats van links naar Nieuwstad). De tweede weg rechts is de Dieserstraat.

Tussen de knooppunten 79 en 75 ligt The Bike Store Zutphen, een gecertificeerd Service Center van Shimano.
bron fietsen 123

Waarderingen van deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

 
Gemaakt door
dijkstra hans
Scan route
Scan de code
- Advertentie -
waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy