Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Molens, Midden Delfland en Maas

Molens, Midden Delfland en Maas

Fietsroute met een afstand van 51.2 km

Molenroute
Deze fietsroute (51,2 km) neemt u mee door de groene polders van Midden-Delfland naar de jenever geschiedenis van Schiedam. De route start in Delft richting Schiedam. Dan fiets je een stukje langs de Maas. De route loopt verder via Vlaardingen, Maassluis en Schipluiden terug naar de binnenstad van Delft.
De molens zijn een zichtbare herinnering aan de jenever geschiedenis van Schiedam. In de 18e en 19e eeuw maalden deze molens graan, wat een belangrijke grondstof was voor de moutwijn die in de ruim vierhonderd branderijen in Schiedam geproduceerd werd. In die tijd groeide Schiedam uit tot het wereldwijde middelpunt van de Jeneverindustrie.
Deze route neemt je mee langs de belangrijkste punten van dat jenever-tijdperk. In de Korenbeurs bijvoorbeeld, werden alle grondstoffen voor jenever hevig verhandeld. Deze werden dan verwerkt onder andere in de oudste molen van Schiedam, molen De Drie Koornbloemen. Omdat de molens in Schiedam boven de bebouwing moesten uitsteken om wind te vangen, zal je ook de hoogste molen ter wereld tegenkomen. Molen De Noord in Schiedam houdt met zijn 33,3 meter het record.
In de stad kan natuurlijk een bezoek aan het Jenevermuseum Schiedam niet ontbreken. Naast dat er in dit museum de historie van de sterke drank belicht wordt, is er zelfs een heuse werkende branderij aanwezig. Krijg een indruk van het werk van de glasblazers, koperslagers en zakkendragers, en vergeet niet om de huisgemaakte 'Old Schiedam' jenever te proeven!
Als het bebouwde gedeelte eenmaal achter je ligt fiets je langs de historische molens van het poldergebied Midden-Delfland. De vele molens houden sinds jaar en dag onze voeten droog en staan aan de basis van de waterbouwkundige werken waarvoor Nederland nu zo bekend is. Zo zul je bijvoorbeeld de prachtige stellingmolen De Hoop tegenkomen, of fietsen langs het unieke koren- en polder molen duo Dijkmolen en de Drie Lelies.

Deze route wordt je aangeboden door Marja Kamminga.

Fietsroute
Routecode 18410003
Datum 28-10-2020
Startadres Plantagebrug, Delft
Afstand 51.2 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Zuid-Holland
Omgeving Landelijk
Geschikt voor
Scan route
Scan de code

Waarderingen voor deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy