Fietsroutes in een

Fiets met knooppunten langs de mooiste plekken. Kies een afstand en ontdek wat de omgeving van een te bieden heeft.

Steenokkerzeel vliegtuigen spotten
27.1 km - Landelijk

Foto's te bekijken op: www.happysworld.be doorklikken op fietsen 2014

Geen titel
50.2 km - Heuvelachtig

omgeving gulpen/ valkenburg

bargerveen
30.0 km - Waterrijk

langs bossen en water

Fietsroute Veenpolders in de Randstad
51.4 km - Landelijk

Midden in de Randstad, ingesloten door Alphen aan den Rijn, Leiden en Zoetermeer, liggen uitgestrekte polders en vroegere waterschappen. Deze route neemt je mee door agrarisch landschap, langs (veen)rivieren en molens. Centraal door dit gebied loopt de Oude Rijn, een restant van de oude loop van de Rijn in Zuid-Holland. De Oude Rijn begint ter hoogte van Harmelen en is een vervolg van de gekanaliseerde Leidse Rijn. Deze laatstgenoemde splitst zicht ter hoogte van Wijk bij Duurstede als de Kromme Rijn af van de Nederrijn. Vroeger was het landschap hier één groot veengebied en dat is goed terug te zien in de huidige indeling van het landschap: de stroken land met waterwegen ertussen zijn de legakkers en petgaten die hier zijn aangelegd bij het afgraven van het veen. Polders op deze route zijn bijvoorbeeld Polder Achthoven, de Westeinder Polder en de Zoeterwoudse Polder. In de buurt van Hazerswoude kom je langs De Wilck, een beschermd veenweidegebied dat vernoemd is naar een gelijknamig verdwenen veenriviertje. Het open landschap met weilanden en sloten is erg aantrekkelijk voor vogels en heeft de beschermde status van Europees Vogelrichtlijn- en Natura 2000-gebied gekregen. Ook de Does is bijzonder: dit is namelijk een van de oudste kunstmatige waterlopen van Zuid-Holland. De Does is in de 12de eeuw gegraven voor een betere afwatering van de veenmoerassen. De streek kampte namelijk met afwateringsproblemen door het dichtslibben van de monding van de Oude Rijn. Later kreeg de Does ook een belangrijke transportfunctie tijdens de turfwinning van de omliggende veengebieden.

fochteloerveen, veenhuizen
50.3 km - Bosrijk

prachtige route langs gevangenismuseum en door het fochteloerveen

Rondje gemeente Noordwijk
30.4 km - Overig

Route door de hele gemeente. Noordwijk, Noordwijkerhout, de Zilk.

Ede - rondje Veenendaal (Restaurant Vendel)
26.1 km - Landelijk

Rustpunt na 15,8 km, bij Knooppunt 59 500 m naar het westen rijden richting Knooppunt 58 (en terug, de route is dus 1 km langer): Restaurant Vendel. Geopend di t/m za vanaf 11.30 uur, zo vanaf 13.00 uur, ma dicht.

Ede - rondje Veenendaal (Hotel/restaurant Van der Valk)
27.1 km - Landelijk

Rustpunt na 19,3 km, bij Knooppunt 68 500 m naar het zuiden rijden richting Knooppunt 81 (de route is dus 500 m langer): Hotel/restaurant Van der Valk. Dagelijks geopend vanaf de vroege ochtend. Vanaf Van der Valk direct naar Knooppunt 23 terugrijden: bij Van der Valk in oostelijke richting, de Griftweg.

Holtveenroute ANWB
36.5 km -

Herfstfietsroute ANWB - Drenthe - Spier. C.a. 38 kilometer. Holtveen - Kralöer Heide - Dwingelose Heide.

Schoonebeek oliewin en Bargerveen moerassen
44.6 km - Landelijk

Start in schoonebeek en fiets rondom het Bargerveen en terug

Klazienaveen, Barger-Compascuum
51.5 km - Landelijk

Klazienaveen is van oorsprong een veenkolonie, genoemd naar de vrouw van de stichter. Het ligt aan de Verlengde Hoogeveense Vaart, al is een deel in het centrum tegenwoordig gedempt. Barger-Compascuum biedt onderdak aan het Veenpark, een openluchtmuseum over de geschiedenis van veenwinning. Per smalspoor krijg je een goed beeld van het verleden en heden van het veengebied. In het park is ook het Harmoniummuseum te vinden.