Fietsknoop app
- Advertentie -
Start | Routes | Fietsroute langs Wambuis en Wodan

Fietsroute langs Wambuis en Wodan

Fietsroute met een afstand van 49.1 km

Fietsknoper Lejow
Routecode 22739393
Datum 23-10-2022
Startadres Arnhemseweg 2, 6731 BS Otterlo
Afstand 49.1 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Gelderland
Omgeving Bosrijk
Ook voor E-bike
Beschrijving Otterlo, Renkum, Oud-Reemst

In 1782 werd er in dit gebied een herberg gebouwd en daaraan heeft het natuurgebied zijn naam te danken. Er waren verschillende verklaringen waarom de herberg zo werd genoemd. Zo zou het verwijzen naar een oude hut van houten planken, of juist naar een wambuis (een wambuis is een houten kledingstuk waar je niet in kunt bewegen). Een andere verklaring is dat het een eufemisme zou zijn voor een doodskist, want in de toen nog ruigere heide vonden mysterieuze gebeurtenissen plaats... Toch is de meest waarschijnlijke verklaring dat Planken Wambuis verwijst naar een simpel houten bouwwerk, wat de oude herberg moet zijn geweest. Op de plek van de oude herberg staat sinds 1926 een gelijknamig restaurant.

Via bos en hei fiets je in zuidelijke richting naar een waterrijke omgeving. De Sprengenbeken bij Heelsum en Renkum stromen prachtig door het land. Stap eens af bij het bezoekerscentrum in het Renkums Beekdal om meer te weten te komen over dit bijzondere gebied. Of ontdek het met eigen ogen tijdens één van hun schitterende, korte wandelingen langs de beken.

Zulke sprookjesachtige natuur is van oudsher een goede inspiratiebron voor mysterieuze verhalen. Tijdens deze route kom je langs twee plekken waar volksverhalen over rond gaan: de sage van Johan van Otterloo en het verhaal van de Wodanseiken van Wolfheze.

Waarderingen van deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

 
Scan route
Scan de code
- Advertentie -
- Advertentie -
© 2023 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy