Fietsknoop app
(Advertentie)
Start | Routes | Benedensas De Heen, Bovensas, Welberg, Kladde, Nieuw-Vossemeer, Benedensas

Benedensas De Heen, Bovensas, Welberg, Kladde, Nieuw-Vossemeer, Benedensas

Fietsroute met een afstand van 51.4 km.

Fietsknoper Rob Oerlemans
Routecode 20661083
Datum 25-10-2021
Startadres Heensedijk 14, 4655 SR De Heen
Afstand 51.4 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Noord-Brabant
Omgeving Landelijk
Ook voor E-bike
Beschrijving Deze fietsroute gaat via die plaatsen waar in de beginjaren '70 de buitenopnamen plaats vonden van de T.V.-serie: 'Merijntje Gijzen's Jeugd'. Deze serie is gemaakt op basis van de eerste 4 boeken van de 8-delige romancyclus van schrijver A.M. de Jong, die in Nieuw-Vossemeer is geboren. Hier staat ook het A.M. de Jong Museum met het beeldje van Merijntje Gijzen ervoor. Alle plaatsen, dorpen en gehuchten die u fietsend gaat bezoeken, worden meerdere keren in de boeken en in de serie genoemd.
Uit de boeken van A. M. de Jong valt volgens velen op te maken dat Merijntje Gijzen in De Heen moet hebben gewoond. Het was ondoenlijk om voor de film heel dat dorp in de oude stijl van 1900 terug te brengen, daarom heeft regisseur Kees van Iersel gekozen voor o.a. het Benedensas en het Bovensas van de rivier de Vliet als filmlocatie. De binnenopnamen hadden vrijwel allemaal plaats in de grote studio van de N.O.S. in Hilversum.
Parkeren kan bij 46 bij het Benedensas in De Heen. Hier is een grote parkeerplaats! Start bij het gerestaureerd historisch sluizencomplex Benedensas. Hier heb je zicht op het Volkerak en de Dintelse Gorzen. In het oude schippershuis is restaurant Beneden Sas gevestigd. De verhalen over Merijntje Gijzen (A.M. de Jong) spelen deels op het Benedensas af. Met name in het café dat gelegen is op het eiland (het voormalige schippershuis). In de jaren '70 zijn hier ook de opnames gemaakt voor de TV-serie "Merijntje Gijzen's Jeugd". Aan de overkant van de sluis ziet u 2 huisjes uit 1838. Het rechtse huisje diende als woonhuis voor de familie Gijzen (was vroeger een schipperswinkel) en het linkse was de dorpskroeg. Daarna de sluis oversteken en langs de Steenbergsche Vliet en via 80 de Vlietdijk naar 23. Let op! Bij 23 is een gevaarlijke oversteek van de Steenbergseweg. Bij 23 linksaf en daarna bij 22 rechtsaf en via de Zuidzeedijk naar 41 langs het Bovensas naar 42. Bij 42 rechtsaf en via de Kruislandsedijk richting Steenbergen naar 43. Direct na 43 linksaf via het Welbergsewegje naar 82 Welberg. In Welberg is horeca! Bij 82 linksaf en daarna linksaf via de Canadezenweg langs het Bevrijdingsmonument Welberg en via 57 door naar 56. Let op! Net voor 56 is bij het Waterhoefke een gevaarlijke oversteek van de Halsterseweg. Daarna bij 56 rechtsaf en langs de kassen in het Westland van Steenbergen en bij 55 linksaf en over het viaduct van de A4 naar 54 Kladde. Bij 54 rechtsaf en via 53 en 51 langs de gehuchten Koevering en Notendaal. Bij Notendaal linksaf en direct rechtsaf via de Platteweg naar Nieuw-Vossemeer. Aan het einde van de Platteweg linksaf en bij het einde van de Schoolstraat even links de Voorstraat aanhouden om bij het A.M. de Jong Museum te komen. Daarna terug en via de Achterstraat en de Hoogte rechtsaf de route vervolgen naar 50. In Nieuw-Vossemeer is horeca! Bij 50 rechtsaf via de Moorseweg naar 48. Let op! Bij 48 is een gevaarlijke oversteek van de Molenweg. Daarna rechtdoor en linksaf via de Oude Dijk langs het Schelde-Rijnkanaal naar 47. Let op! Een gevaarlijke oversteek bij de Zeelandweg-West. Bij 47 rechtdoor en linksaf bij de Heensedijk naar het eindpunt 46 en de parkeerplaats bij het Benedensas. Ga eventueel na afloop van deze route weer terug naar 46 en linksaf via de Heensedijk naar De Heen. Net voorbij de kruising met de Dorpsweg is rechts Pannenkoekenboerderij de Uitwijk en links Eetcafé 't Goeleven. Een mooie route langs landelijk en waterrijk gebied!

Waarderingen van deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

 
Scan route

Netwerk Fietsers Welkom! Rustpunten Toeristische Overstappunten Picknicktafels Openbare toiletten Fietsstallingen

(Advertentie)
© 2022 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy