(Advertentie)
Start  |  Routes  |  Fietsroute Paling Fietsroute

Paling Fietsroute

Fietsroute met een afstand van 37.6 km.

Fietsknoper
Routecode 18632095
Datum 28-02-2021
Startadres Sas 10, 2880 Bornem
Afstand 37.6 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Antwerpen B
Omgeving Waterrijk
Ook voor
Beschrijving Je zal nog een paar keer denken aan de titel hierboven, terwijl je staat te wachten tot de veerman eindelijk jouw kant uitkomt. Tijdens deze fietsroute steek je maar liefst vier keer het water over met het veer. Je springt drie keer van Scheldeoever naar Scheldeoever – en ook de Durme moet je een keertje over.
Die tocht heeft z’n naam niet gestolen!
Maar geloof ons: wat je op deze tocht te zien krijgt, is méér dan het wachten waard. Virtuoze natuur, prachtige panorama’s over het water, rijkelijk begroeide oevers, een magisch mooi kasteel en opvliegende vogels die rakelings over het wateroppervlak scheren.

De Palingroute slingert over hele traject langs de Scheldeoevers en is vernoemd naar dé culinaire topper in de regio. Deze unieke vis wordt hier op tientallen manieren bereid en er zijn tal van restaurants die bekend staan om hun smakelijke palinggerechten.

Kan je niet wachten tot het einde van je tocht om aan tafel te gaan? Noteer dan zeker deze topadresjes op je routemap en stop onderweg om te genieten van een heerlijk bordje paling. Probeer zeker Groenendijk in Weert, Scheldeoord, De Nieuwe Kreek en Taverne Drie Goten. Ook Brasserie De Veerman in Sint-Amands staat bekend om z’n smakelijke palingbereidingen!
De langste brug van het land
Beginnen doen we in Bornem, waar je op de trappers kruipt voor een tocht van maar liefst 37 kilometer. Je auto parkeren is geen probleem: er is gratis parking voorzien! Je ziet er de befaamde Temsebrug die richting – wel ja – Temse gaat. Die stad had lange tijd een bloeiende scheepsbouwindustrie, met de Boelwerf als parel aan de kroon.

Wist je trouwens dat de Temsebrug die Oost-Vlaanderen en Antwerpen met elkaar verbindt, de langste brug van het land is? De brug die je ziet, is een nieuw exemplaar. Het originele bouwsel werd ontworpen door Gustave Eiffel, maar jammer genoeg verwoest in WOII.
Het Kasteel van Bornem
Doorrijden naar Bornem nu, waar je het Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde al ziet opdoemen in de verte. Het ligt op een afgesloten zijarm van de Schelde en was eeuwenlang in het bezit van de adellijke familie met dezelfde naam.

Die ken je misschien van de telg Filip Marnix de Sainte Aldegonde, de vermoedelijke componist van het Nederlandse volkslied. De locals noemen het echter gewoon het Kasteel van Bornem. Dat is net iets makkelijker.
Een boeiende historie
Het kasteel heeft een rijke geschiedenis achter de rug. Het verwisselde doorheen de eeuwen een paar keer van gedaante en is vandaag het decor voor een boeiende expositie over het leven van de vermoede Wilhelmus-componist. Die woonde er, voor de duidelijkheid, nooit zelf!

Binnenin het gebouw kan je ontelbare kunstschatten ontdekken en je vergapen aan het geweldige interieur. De grandeur van de binnenruimtes is behoorlijk indrukwekkend. Op regelmatige tijdstippen zwiert de kasteelheer zijn deuren open voor het grote publiek. Zo kan je op 15 augustus, elke laatste twee zondagen van augustus én de eerste twee zondagen van september het kasteel bezoeken.
De Schelde als trouwe metgezel
Als je doorrijdt, passeer je het mooie Weert, waar je de Schelde voor de eerste keer oversteekt, richting Hamme. In Weert kan je het stiltegebied ontdekken – én herinner je de brasserie uit ons paling-toplijstje! En in Hamme bewonder je het natuurgebied Drie Goten waarna je verder fietst langs de waterkant tot in Moerzeke. Hier steek je de Schelde voor een tweede keer over, richting Mariekerke, waar het centrum ligt van de Vlaamse palinghandel. Elk jaar viert men hier in juni dan ook de Vis- en Folklorefeesten en het Palingfestival.

Via Sint-Amands (peddel ook langs het graf van schrijver Emile Verhaeren, dat aan de Scheldeboord ligt. De man heeft hier ook zijn eigen museum – zeker je bezoekje waard!) fiets je helemaal tot in Baasrode. De hele trip snuif je de zuurstofrijke rivierlucht naar binnen, terwijl de groene oevers rust brengen in het landschap. Het uitzicht over het water is fenomenaal mooi

Waarderingen van deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

 
Scan route

Bekijk fietsroute Paling Fietsroute op de kaart

(Advertentie)
© 2021 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy