(Advertentie)
Start  |  Routes  |  Fietsroute Bever fietsroute

Bever fietsroute

Fietsroute met een afstand van 38.4 km.

Fietsknoper
Routecode 18631994
Datum 28-02-2021
Startadres Scheldeboord 35, 2620 Hemiksem
Afstand 38.4 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Antwerpen B
Omgeving Waterrijk
Ook voor
Beschrijving Beverroute: buitengewone natuur, overdonderende landschappen, een imposante rivier die je overal lijkt te volgen, een fabuleus zeekanaal en een prachtig kasteel. Je weet dus wat je mag verwachten wanneer je deze 39 kilometer stevige tocht in gang zet. Géén stress, weinig rumoer, véél ruisend water en fluitende vogels die je met de duizenden omringen, verscholen in sprookjesachtig groen en malse weides. Klinkt goed, toch?
Oeverspringen op de Schelde
Nee, we bedoelen niet dat je op en neer moet springen langs de stroom. Wél dat deze tocht je enkele keren op de boot zet. Je neemt drie keer het veer om een waterloop te verschalken: tweemaal over de Schelde, eenmaal over de Rupel.

Op beide oevers liggen geweldige natuurlandschappen te blinken, die hun charme uitspelen in elk seizoen. Vruchtbaar en mals in de lente, broeierig in de zomer, ingetogen in de herfst en ingeslapen in de winter. Op elk moment van het jaar is deze tocht op z’n best. Je trapt mee op het ritme van de natuur en het water. Dat heet dan onthaasting, denken we.
De rivier op z’n breedst
Spring je fiets op in Hemiksem en trek zuidwaarts richting Schelle. Daar bots je op het Oud Tolhuis, waar vroeger de tol geïnd werd bij de schippers. Vandaag zijn de gebouwen mooi gerestaureerd en zit er een taverne in. Misschien wat vroeg voor al een pitstop, maar jij kiest natuurlijk!

Rechts van je duwt de Schelde z’n watermassa richting zee en iets verderop onderbreekt de Rupel het landschap. Ook het Zeekanaal komt zich moeien en raakt de andere twee rivieren in een gezamenlijk schouwspel van kolkend water. Een indrukwekkend tafereel. Hier is de rivier op zijn breedst en krijg je écht inzicht in hoe machtig de Schelde eigenlijk is.
Het mooie Kasteel d’Ursel
Via de groene Scheldeboorden van Wintam kom je terecht in Hingene, waar je tocht je langs het kasteeldomein d’Ursel brengt. Pal midden op dat domein: het Kasteel d’Ursel – genoemd naar de adellijke familie die het bouwwerk eeuwenlang in z’n bezit had. Toen was het een buitenverblijf voor de beau monde. Vandaag is het een bruisend centrum voor cultuur en expo, gerund door de Provincie Antwerpen. Hier kan je een concertje meepikken, een tentoonstelling bezichtigen of een rondleiding volgen door het imposante kasteel.
Slapen en eten als een echte hertogin
Tip: wil je de Bevertocht liever in twee keer doen? Dan kan je hier een kamer boeken in Atelier van Antonine, het voormalige schildersatelier van de hertogin. Waar jij een uiltje knapt, leefde de adellijke dame zich creatief uit op haar schildersezel. Kortom, een plek waar je moét dromen van rijkelijke banketten en intriges aan het hof.

Buiten het kasteel kan je heerlijk picknicken. Maar als je de boterhammetjes thuis vergeten bent, is er ook nog altijd estaminet In d’Oude Poort én eet- en praatcafé de MessinC. Hier is duidelijk aan alles gedacht!
Even naar het Buitenland
Na een ommetje in het Buitenland – een slikken- en schorrengebied waar het krioelt van de beestjes en vogels – spring je alweer de Schelde over. Daar kom je uit in Temse, waar je meteen rechtsaf slaat aan de oever om langs het Schouselbroek te rijden.

Dat ontpolderd gebied behoort ook tot het Sigmaplan, net zoals vele gebieden langs de stroom. Dat plan behoedt de bewoonde gebieden voor wateroverlast, door overstromingsgebied te creëren langs de Schelde. Niet alleen veilig, ook geweldig voor de biodiversiteit. De natuur neemt hier weer de controle over en ontwikkelt zich in sneltempo
Het Kasteel van Wissekerke
Met Steendorp en Rupelmonde aan je linkerkant rij je flink door richting Bazel, een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Ook hier kan je een kasteel bewonderen: het Kasteel van Wissekerke, een machtige waterburcht met unieke architectuur. Het gaat helemaal terug tot in de tiende eeuw, maar het huidige kasteel werd opgetrokken in de 15de eeuw. Het is een merkwaardig gebouw, dat je zeker eens moet bezoeken.
Laatste stop: Polders van Kruibeke
De

Waarderingen van deze route

Er zijn nog geen waarderingen.

 
Scan route

Bekijk fietsroute Bever fietsroute op de kaart

(Advertentie)
© 2021 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy