Salland

Salland is een streek met gezellige dorpen en de oude Hanzestad Deventer, met monumentale boerderijen, statige landhuizen, prachtige havezaten en gerestaureerde molens. Een authentiek stukje Nederland met een heel eigen charme en karakter. In Salland is veel afwisselende natuur: weidse uiterwaarden, een prachtig coulisselandschap en een bosrijke heuvelrug, mooie natuurreservaten en bloeiende heidevelden.

Er is zoveel diversiteit aan landschappen binnen fietsbereik in Salland. Fiets over de 'bergen' van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, over het platteland of langs de rivier de IJssel. Steek deze rivier over via pontjes/fietsveren en geniet van de prachtige uiterwaarden. Stap even af in de historische Hanzestad Deventer. Fiets over het platteland, met uitzicht op boeren op de trekker, fraaie landgoederen, koeien en schapen in de wei, boerderijwinkels met streekproducten en Rustpunten onderweg voor een korte stop bij gastvrije bewoners in het buitengebied. Genieten van de uitgestrekte heidevelden met bijna 'on'-Nederlandse vergezichten en onderweg genieten van de rust van het nationaal park. 

Een mooie plek om even af te stappen van de fiets kan bijvoorbeeld bij Landgoed Colckhof bij Heino: romantiek van Engelse tuinen met slingerlanen en waterpartijen. Of bekijk kasteel Eerde, een statig kasteel met grachten en een barok parkbos. 

In het glooiende landschap van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, gevormd door gletsjers uit de laatste IJstijd, kan je urenlang dwalen over uitgestrekte heidevelden en bossen.

 

Fietsroutes in deze regio

Bekijk hier de mooiste routes:

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

Cafe-restaurant De Koerkamp, Lettele
de Heidebloem recreatie, HAARLE
Natuurkampeerterrein De Olde Lucashoeve, Lemele

Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

Tips in deze regio

 
Kinderboerderij Dondertman
Meester Bosweg 5
7451KC Holten
 
Landgoed de Gelder
Onder De Gelder 1
8131SG Wijhe
telef: 0570524271
 
Molen de Star
De Omloop 16
7707 DZ Balkbrug
http://www.molendestar.nl/~wp-molendestar/
 
De tuinen Mien Ruys
Moerheimstraat 84
7701 CG Bedemsvaart
http://www.tuinenmienruys.nl/nl/
 
Windesheimer Molen
Wijheseweg 43
8015RB Windesheim
telef: 0384662052
www.onswindesheim.nl

Maak je route door op "Maak nieuwe route" en dan de knooppunten te klikken