Kust en Bollenstreek

Ten noorden van de Oude Rijnmond en Leiden liggen brede zandruggen met bollenvelden, afgewisseld door stroken weiland en afgeschermd door uitgestrekte duinen. Wanneer de bloembollen bloeien is deze streek één van de meest kleurrijke ter wereld. Krokussen, tulpen, narcissen en hyacinten in de lente, later volgen de gladiolen, dahlia's en herfstbloemen.
De Bollenstreek is natuurlijk ook bekend van de bloemencorso's en de Keukenhof.

In de duinen kan je zomaar vossen, hazen of konijnen zien lopen, of vogels horen zingen. De bekendste zangvogel is de veldleeuwerik, maar je kunt er ook kievitten, grutto's, tureluurs en scholeksters zien. In Warmond is een ooievaarsnest dat elk voorjaar wordt bewoond.

Het is heerlijk fietsen door de duinen, je moet soms wel een klein klimmetje nemen. De plaatsjes Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout zijn leuk om te bezoeken. Vroeger waren dit duindorpen en nu nog zijn ze omringd door de duinen.

Je vindt hier verder de Amsterdamse Waterleidingduinen, een uitgestrekt en heel afwisselend open duingebied met bossen en een drinkwaterwingebied. Helaas mag je hier niet fietsen maar wel wandelen. De Noordwijk Noordduinen zijn wel toegankelijk voor fietsers, net als de Coepelduynen, een smal maar fraai open duingebied.

Nieuw-Leeuwenhorst is een in 1884 gesticht landgoed op een oude strandwal, de Leeuwenhorst is een  historisch landgoed op de overgang van een oude strandwal en graslanden, bollenvelden en hakhoutbosjes. Verder staan hier nog Huys te Warmont en Wassergeest.

Fietsroutes in deze regio

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

  • Frozenijssalon, Noordwijk-Binnen
  • Natuurkampeerterrein De Ruigenhoek, Noordwijk

Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

waiting