Zuid- en Oost Groningen

Groningen grenst in het oosten aan de streek Oost-Friesland in de Duitse deelstaat Nedersaksen en in het zuiden aan de provincie Drenthe. 

Het zuidoosten, de Groninger Veenkoloniën, was oorspronkelijk een uitgestrekt hoogveengebied dat vanaf de 17e eeuw ontveend is en in cultuur werd gebracht. Uit die tijd stamt een uitgebreid stelsel van kanalen, waardoor het gebied een welhaast wiskundig karakter heeft gekregen.

Oostelijk van de Veenkoloniën en het Oldambt ligt Westerwolde, een streek op zandgrond. Hier ligt het hoogste punt van Groningen, de Hasseberg. De streek wordt gekenmerkt door een glooiend, kleinschalig landschap met veel bebossing en meanderende riviertjes. 

Het Oldambtmeer is een nieuw meer van ruim 800 hectare. Verder vind je in dit gedeelte van Groningen de natuurgebieden 'de Tjamme', het 'Midwolderbos' en de prachtige Ennemaborg.

 

Fietsroutes in deze regio

Bekijk hier de mooiste routes:

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

Pekelahof, OUDE PEKELA
Hotel Parkzicht, Veendam
Hotel Boschhuis, Ter Apel

Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

Tips in deze regio

 
Flanagan's
Dorpsstraat 25
7814HD Emmen
telef: 0591230009
 
Openluchtzwembad
Kijlweg 9
7881JD Emmer-Compascuum
telef: 0591351535
 
De woonboot van Nelis en Leentje
Kanaal 225
7881KV Emmer-Compascuum
telef: 0591352404
 
Korenmolen Grenszicht
Hoofdkanaal 109
7881AE Emmer-Compascuum
telef: 0640839098
www.molengrenszicht.nl

Maak je route door op "Maak nieuwe route" en dan de knooppunten te klikken