Zuid- en Oost Groningen

Groningen grenst in het oosten aan de streek Oost-Friesland in de Duitse deelstaat Nedersaksen en in het zuiden aan de provincie Drenthe. 

Het zuidoosten, de Groninger Veenkoloniën, was oorspronkelijk een uitgestrekt hoogveengebied dat vanaf de 17e eeuw ontveend is en in cultuur werd gebracht. Uit die tijd stamt een uitgebreid stelsel van kanalen, waardoor het gebied een welhaast wiskundig karakter heeft gekregen.

Oostelijk van de Veenkoloniën en het Oldambt ligt Westerwolde, een streek op zandgrond. Hier ligt het hoogste punt van Groningen, de Hasseberg. De streek wordt gekenmerkt door een glooiend, kleinschalig landschap met veel bebossing en meanderende riviertjes. 

Het Oldambtmeer is een nieuw meer van ruim 800 hectare. Verder vind je in dit gedeelte van Groningen de natuurgebieden 'de Tjamme', het 'Midwolderbos' en de prachtige Ennemaborg.

 

Fietsroutes in deze regio

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

  • Pekelahof, OUDE PEKELA
  • Camping Wedderbergen, Wedde

Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

waiting