Gelderse Vallei

Langgeleden is de Gelderse Vallei ontstaan toen een enorme gletsjertong zich een weg baande vanuit het noorden, zo'n 150.000 jaar geleden. Daardoor werden aan weerszijden heuvelruggen opgestuwd. Er ontstond een diepe vallei toen het ijs smolt. Eerst waren er uitgestrekte moerassen, en woonden mensen alleen aan de rand van de Vallei. Langzamerhand kwam er meer bewoning in de vallei: men bouwde boerderijen met akkers, en er ontstonden wei- en hooilanden.

De Gelderse Vallei ligt tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Je vindt er prachtige fietspaden door kleine bos- en heidegebieden en langs grasland. Leuke en gezellige dorpjes zijn Barneveld en Nijkerk. Grotere steden zijn Ede, Veenendaal en Amersfoort.

De Gelderse Vallei heeft een voornamelijk agrarisch landschap met grote afwisseling van bebouwing, bosjes, lanen, houtwallen en -singels. Verborgen in de Vallei liggen lijnstructuren als beken, kanalen en de Grebbelinie. Fiets door uitgestrekte schaduwrijke bossen waar je zomaar herten, reeën en wilde zwijnen tegen kunt komen. Let op de meanderende sprengen en wuivende rietkragen rondom de randmeren. Ook landgoederen en kastelen, zoals Kasteel De Schaffelaar in Barneveld, liggen min of meer verscholen in het landschap.

 

Fietsroutes in deze regio

Heb je zelf een leuke route in deze regio? Laat het ons weten via de contact pagina en vermeld dan de regio en je routecode.

Leuke adressen onderweg

    Heb je zelf een leuk afstapadres in deze regio? Lees dan de mogelijkheden op de adverteren pagina voor een vermelding of meld je direct aan op de aanmeld pagina.

    waiting